Το ιστολόγιο αυτό είναι ένα χρονικό με αντιπροσωπευτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια, συνεντεύξεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τις ανασκαφές στο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Παρακολουθείται, ενδεικτικά, ο λόγος που παράγεται από τα ηλεκτρονικά μέσα και τους διαμεσολαβητές.
Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014
«Από το περιβάλλον του Μ. Αλεξάνδρου ο "ένοικος" του τάφου»
Ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Aγγελος Δεληβορριάς, αναφερόμενος στη χρονολόγηση του τάφου λέει ότι «δεν ξεπερνά τον 4ο αιώνα».
Τη βεβαιότητά του ότι ο «ένοικος» του τάφου στην Αμφίπολη είναι από το στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκφράζει στο TheTOC.gr ο Αγγελος Δεληβορριάς σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις που έχει παραχωρήσει σχετικά με την ανασκαφή στον τύμβο Καστά και τον μνημειώδη τάφο της Αμφίπολης. «Είναι βέβαιο ότι στο ταφικό μνημείο είναι θαμμένος άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου», διευκρινίζει.
«Από το περιβάλλον του Αλέξανδρου ο "ένοικος" του τάφου»
«Κατά την ταπεινή μου γνώμη και εξ’ όσων μπορώ να κρίνω, όλο αυτό το εύρημα είναι σύγχρονο: κατασκευάστηκε ολόκληρο την ίδια εποχή. Τα αρχιτεκτονικά και τα πλαστικά του στοιχεία είναι της ίδιας εποχής», μας λέει. Για τον κ. Δεληβορριά, η «ανάγνωση» των Καρυάτιδων και άλλων ευρημάτων έχει να κάνει και με τη χρονολόγηση τους μνημείου χωρίς συζήτηση. Πότε χτίστηκε, αλήθεια, ο τύμβος Καστά; «Δεν ξεπερνάει τον 4ο αιώνα», μας λέει ο κ. Δεληβορριάς.
Ο ίδιος αφού στέκεται αρνητικά απέναντι σ’ όλη αυτή την «έξαψη» και την «εικοτολογία» σχετικά με το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που βρίσκονται θαμμένα στον τύμβο Καστά οφείλει να ξεκαθαρίσει, όπως λέει: «Το εύρημα είναι από τα συγκλονιστικότερα των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία. Κάντε, όμως, λίγη υπομονή…».
Ο κ. Δεληβορριάς μπορεί διευθύνει το Μουσείο Μπενάκη τα τελευταία σαράντα χρόνια, είναι, όμως, και ένας διεθνούς κύρος αρχαιολόγος με εξειδίκευση στην πλαστική. Εχει θητεύσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήδη από τη δεκαετία του ’60 καθώς και ως επιμελητής στις εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαϊας και Αρκαδίας. Είναι ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει για τις Καρυάτιδες αλλά και τις Σφίγγες που αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, η αρχαιολογική σκαπάνη.
«Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης δεν επαναλαμβάνουν τις γνωστές κόρες του Ερεχθείου. Είναι χωρίς συζήτηση του 4ου αιώνα, αρχαϊζουσας τεχνοτροπίας και εντάσσονται σε μια κατηγορία από Καρυάτιδες της ίδιας πάνω – κάτω εποχής που θα λέγαμε ότι μας είναι γνωστές κι από ρωμαϊκά αντίγραφα. Δεν έχω δει τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης ολόκληρες. Εξ’ όσων μπορώ να γνωρίζω είναι πρώτης ποιότητας χωρίς να τη χαρακτηρίσω εξαιρετική. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με το πότε ακριβώς χρονολογείται ο τάφος, υπό ποιες συνθήκες έγινε κ.ά.», εξηγεί. Κι όσο για τις Σφίγγες, «όντως, συνηθίζονταν σε κοιμητήρια του 5ου αιώνα αλλά συνηθίζονταν και τον 4ο αιώνα σε επιτύμβια. Οι Σφίγγες λειτουργούσαν ως συνήθως αποτρεπτικά: να διώχνουν το κακό, να διώχνουν τα βέβηλα. Υπήρχαν κι από τον 5ο αιώνα κι από τον 4ο. Που πήγαν τα κεφάλια δεν μπορώ να καταλάβω…», μας λέει.
«Το ένστικτό μου λέει ότι δεν έχει συληθεί».
Αλήθεια, κατά τη γνώμη του ο τάφος είναι ή όχι συλημένος; «Τι να σας πω; Και πάλι θα έλεγα να περιμένουμε. Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Εντελώς ενστικτωδώς, όμως…Ακόμα κι αν έχει συληθεί, ωστόσο, τα πράγματα που θα βρεθούν μέσα θα είναι απρόσμενα εντελώς…».
Κάποιοι έχουν μιλήσει για μια από τις σπουδαιότερες ανασκαφές στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. «Γιατί να λέμε υπερβολές;», είναι η θέση του Αγγελου Δεληβορριά. «Της Βεργίνας η ανασκαφή των τάφων ήταν συγκλονιστική. Αλλοι τάφοι στη Μακεδονία είναι επίσης συγκλονιστικοί.. Κι από ανασκαφές, τι να πρωτοθυμηθώ; Της Ακροπόλεως, της Αρχαίας Αγοράς, της Βραυρώνας; Η Ελλάδα, ευτυχώς, έχει μπόλικο πράγμα και δια το μέλλον».
Πηγή: the toc.gr
Δημοσίευση: 13/09/2014.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου