Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Στο φως οι ολόσωμες Καρυάτιδες

Αποκαλύφθηκαν οι χιτώνες των δύο γλυπτών - Βρέθηκε το πρόσωπο της Καρυάτιδας που έλειπε - Προχωρούν οι τεχνικές εργασίες για αντιστήριξη και υποστύλωση του μνημείουΟι εντυπωσιακές πτυχώσεις των χειριδωτών (με μανίκια) χιτώνων των δύο Καρυάτιδων η συνέχεια των οποίων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της συνέχειας των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στις νέες φωτογραφίες τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου.

Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους με το αντίστοιχο χέρι τους. Παράλληλα, τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας - το οποίο έλειπε- εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή κι αποδόθηκαν στο γλυπτό.

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο κι αυτό γιατί δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Οπως ανακοινώνει το Υπουργείο, προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δυο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστύλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Πιο συγκεκριμένα:
1.Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις Καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.
2.Ολοκληρώθηκε, η αντιστήριξη- υποστύλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες.
3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστύλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστύλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.
4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστύλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.

Συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος. Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου. Πηγή: Το Βήμα
Δημοσίευση: 11/09/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου