Το ιστολόγιο αυτό είναι ένα χρονικό με αντιπροσωπευτικές ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια, συνεντεύξεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τις ανασκαφές στο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Παρακολουθείται, ενδεικτικά, ο λόγος που παράγεται από τα ηλεκτρονικά μέσα και τους διαμεσολαβητές.
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014
Εμφύλιος αρχαιολόγων στον λόφο Καστά
Οι μισοί καλύπτονται πίσω απ’ τις Σφίγγες και οι άλλοι μισοί κρύβονται πίσω απ’ τις Καρυάτιδες. Περίπου όπως συμβαίνει όταν γίνεται σεισμός και οι σεισμολόγοι σπαράσσονται, έτσι τώρα, που βρέθηκε ο τάφος στην Αμφίπολη, ξεκίνησε ο εμφύλιος των αρχαιολόγων.
Η τελευταία αρχαιολόγος που με αφορμή τον Τύμβο Κάστα διεκδίκησε ρόλο... Κάστα Ντίβα στα κανάλια, ήταν η Όλγα Παλαγγιά. Η Κατερίνα Περιστέρη καθόλου δεν χάρηκε όταν την είδε να κάνει εντυπωσιακό μπάσιμο στην ενημερωτική ζώνη, διακινώντας το σενάριο πως το μνημείο δεν είναι τάφος, αλλά κατοικία ενός Ρωμαίου στρατηγού. Μέσα σε μία ημέρα, ολόκληρη η χώρα στράφηκε ενάντια στην κ. Παλαγγιά, αλλά εκείνη σαν ζώσα Καρυάτιδα, δεν πισωπάτησε βήμα: «Οι άλλοι αρχαιολόγοι λένε πως είναι μακεδονικός τάφος για πολιτική εκμετάλλευση!» είπε. «Δηλαδή είναι υπάλληλος της Ν.Δ. η κυρία Περιστέρη;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής που την είχε απέναντί του. «Οχι, απλώς η κυρία Περιστέρη πάει για την επιχορήγηση!» απάντησε η κ. Παλαγγιά, και το τσεκούρι του αρχαιολογικού πολέμου ξεθάφτηκε μονομιάς. Ουδείς εξεπλάγη που λίγο μετά η κυρία Περιστέρη εμφανίστηκε έξαλλη στα κανάλια. «Νιώθω αγανάκτηση!» φώναξε στις κάμερες. «Ολοι αυτοί οι αρχαιολόγοι το μόνο που θέλουν είναι πέντε λεπτά στην τηλεόραση για να φανούνε και να τα πούνε!».
Προβλέψεις
Στον αρχαιολογικό πόλεμο της Αμφίπολης, ένα νέο κεφάλαιο είχε μόλις ξεκινήσει – γιατί πριν από την κ. Παλαγγιά, είχε κάνει τον γύρο της ενημερωτικής ζώνης και ο Μιχάλης Τιβέριος, τον οποίο η κ. Περιστέρη έχει από καιρό στην μπούκα του αρχαιολογικού της κανονιού. Σε εκείνον αναφερόταν με τη φαρμακερή φράση «εγώ πάντα έλεγα πως ο περίβολος στον λόφο Κάστα είναι ταφικός, ενώ κάποιοι συνάδελφοι με κοιτούσαν με μισό μάτι». Και βέβαια υπάρχει και μια σειρά από άλλους αρχαιολόγους, που όσο περνούν οι μέρες κάνουν προβλέψεις παρεμφερείς μ’ εκείνες που αποτολμούν... χαρτορίχτρες. Ο αρχαιολόγος Π. Βαλαβάνης λέει πως στην Αμφίπολη υπάρχει ένα «ισχυρό αλλά και πλούσιο πρόσωπο», ο Αμερικανός Τζέιμς Ρομ επιμένει πως «μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να είναι», ο καθηγητής Στέφαν Μίλερ είναι βέβαιος πως «σίγουρα δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος», ο Βρετανός Νίκολας Σόντερς, σε κλίμα «tomb raider», προειδοποιεί πως «μέσα στον τάφο μπορεί να υπάρχει κάτι εντελώς αναπάντεχο!», ενώ ο καθηγητής Π. Φάκλαρης δεν ξέρει ποιος είναι, αλλά με στενοχώρια δηλώνει πως «σίγουρα τον έχουν συλήσει τον τάφο του».
Η κυρία Περιστέρη, πάλι, λέει πως αν σύλησαν τον τάφο στα ρωμαϊκά χρόνια, «εγώ θα βρω τα κοκαλάκια των τυμβωρύχων», και μοιάζει να μην της είναι πολύ δυσάρεστο το ενδεχόμενο να μαζέψει μαζί και τα κοκαλάκια εκείνων που πάνε να συλήσουν τον τάφο διά της οδού των καναλιών...
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
Δημοσίευση: 28/09/2014.
Όπου κι αν είναι θαμμένος ο Στρατηλάτης, ο τύμβος τον αφορά: ΖΕΙ στην Αμφίπολη
Αν δεχθούμε τη χρονολόγηση των πρώτων ευρημάτων, το μόνο βέβαιο, είναι πως βρισκόμαστε στην εποχή που ο Αλέξανδρος πεθαίνει και ο πόλεμος των διαδόχων έχει αρχίσει.
Μπορεί να είναι τάφος, μπορεί και να μην είναι! Εχει πάνω του έναν Λέοντα και δύο Σφίγγες και μέσα δύο Καρυάτιδες. Τι είναι; Ο,τι κι αν είναι, έχει άμεση σχέση με τον Αλέξανδρο, που μόλις έχει πεθάνει ή πρόκειται σε λίγο να πεθάνει. Η σημειολογία του τάφου μάς παραπέμπει τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Αίγυπτο.
Η εποχή του είναι αυτή στην οποία ο Ηφαιστίωνας πεθαίνει κι ακολουθεί ο Αλέξανδρος. Η Ολυμπιάδα μπορεί να μην είναι θαμμένη εκεί, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι αυτή που έφτιαξε το τεράστιο ταφικό μνημείο.
Καθώς η σκαπάνη στην Αμφίπολη προχωρεί, τα μυστήρια πολλαπλασιάζονται, τα σενάρια πληθαίνουν, οι διαμάχες αρχίζουν. Το ερώτημα πλέον δεν είναι ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι εκεί, αλλά ποιος έφτιαξε ένα τόσο μεγάλο ταφικό μνημείο και γιατί ή για ποιον.
Η φήμη πως ένας τόσο μεγάλος τάφος θα ανήκε σε ένα σημαντικό πρόσωπο αρχικά συσκότισε την υποψία πως μπορεί να μην είναι ακριβώς τάφος, αλλά ένα μνημείο ταφικό, ηρώο, κενοτάφιο ή χώρος πολλών τάφων. Η βεβαιότητα της κ. Περιστέρη πως, αν επιχειρήθηκε να συληθεί ο τάφος, θα βρούμε τα κόκαλα των τυμβωρύχων μέσα, δείχνει πως ο «τάφος» είναι παγιδευμένος.
Προφανώς σε ένα χώρο 497 τ.μ. θα βρούμε περισσότερα πράγματα από έναν τάφο ή ένα κενοτάφιο. Πιθανόν ένα βωμό, ναό, αγάλματα. Τα κτίσματα και τα αντικείμενα δεν προέρχονται από μια εποχή και από έναν πολιτισμό ή γλύπτη. Το ερώτημα είναι γιατί στην Αμφίπολη; Ισως όταν η έρευνα τελειώσει, το μυστήριο ή νέα μυστήρια θα αρχίσουν, αφού ακόμα κι αν δεν είναι ο τάφος του Αλεξάνδρου, όπως είναι η κυρίαρχη άποψη, θα έχει άμεση σχέση με κείνον.
Το μόνο βέβαιο, αν δεχθούμε τη χρονολόγηση των πρώτων ευρημάτων, είναι πως βρισκόμαστε στην εποχή που ο Αλέξανδρος πεθαίνει και ο πόλεμος των διαδόχων έχει αρχίσει. Ο αδυσώπητος πόλεμος στον οποίον θα πεθάνουν όλοι με βίαιο θάνατο -πλην του Αντίπατρου- θα οδηγήσει στην εξόντωση όλης της οικογένειας του Αλεξάνδρου. Η μητέρα του, η αδελφή του Κλεοπάτρα, η Κύννα, ο αδελφός του Φίλιππος ο Αριδαίος, ο γιος του Ηρακλής, οι σύζυγοί του, Ρωξάνη και Στάτειρα, ο άλλος γιος του, Αλέξανδρος Δ'.
Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε στην Πύδνα από συγγενείς θυμάτων της υπό την καθοδήγηση του Κάσσανδρου έπειτα από «δίκη». Ο Κάσσανδρος, που την έχει αιχμαλωτίσει ύστερα από παράδοση και συνθηκολόγηση, συνομιλεί μαζί της και τη συμβουλεύει να φύγει, με σκοπό να τη σκοτώσει. Οι στρατιώτες αρνούνται να το κάνουν. Φαίνεται να πέθανε από λιθοβολισμό -γύρω στα πενήντα- και να έμεινε άταφη, όμως πολύ συχνά οι νικητές θάβουν με τιμές τα θύματά τους. Αν υπάρχει τάφος, πιθανόν να είναι στην Πύδνα ή αλλού, αλλά όχι σε ένα μεγάλο μνημείο στην Αμφίπολη. Ωστόσο μπορεί να είναι αυτή που έφτιαξε, όσο βρισκόταν στην Αμφίπολη, το ταφικό μνημείο.
Το τεράστιο μνημείο, που χρειάστηκε πολύ μάρμαρο και τουλάχιστον δυο χρόνια να κατασκευασθεί, έγινε με κάποιον που είχε άνεση και χρόνο, γιατί βρισκόταν στην εξουσία, όπως ο Αντίπατρος και ο Κάσσανδρος, που κυριαρχούν στη Μακεδονία.
Ο Ηφαιστίωνας πέθανε το 324 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε εντολή να γίνουν προς τιμήν του ναοί στην Αμφίπολη και σε άλλες έξι πόλεις, ορίζοντας μάλιστα το κολοσσιαίο ποσό των 1.500 ταλάντων για την κατασκευή καθενός από αυτούς. Ο πόλεμος των διαδόχων και η τύχη του εντολοδόχου και με κλονισμένη υγεία Κρατερού, μάλλον δεν άφησε περιθώρια για ένα τέτοιο έργο, αν και φαίνεται πως αυτό συνέβη -να τιμάται σαν θεός- σε άλλες πόλεις, στην Ασία. Ο Αντίπατρος και ο γιος του Κάσσανδρος, που κυριαρχούν στην Μακεδονία μαζί με τους συμμάχους τους, έχουν άλλες προτεραιότητες. Να εξοντώσουν την οικογένεια του Αλεξάνδρου.
Η Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε το 316 π.Χ., υπήρχε εντολή από τον Κάσσανδρο να μείνει άταφη. Η Ρωξάνη, που αναζητούσε εδώ ο Λαζαρίδης, μια Περσίδα, και ο δωδεκάχρονος γιος της δολοφονήθηκαν ενώ ήταν όμηροι στα χέρια του Κάσσανδρου. Η δολοφονία αυτή του νόμιμου διαδόχου έμεινε κρυφή για ένα χρόνο. Ο Κάσσανδρος, που ζει μέχρι το 297 π.Χ., θα έπρεπε, αφού σκότωσε την οικογένεια του Αλεξάνδρου, να τους χτίσει μεγαλοπρεπές μνημείο. Αλλά το πιο πιθανόν είναι να πέταξε άταφα τα πτώματά τους.
Η πληροφορία που προέρχεται από τον Διόδωρο Σικελιώτη, πως ο Κάσσανδρος έθαψε την Κύννα, την Ευρυδίκη και τον Φίλιππο (τον Αριδαίο) στις Αιγές μαζί με τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη ξανανοίγει το φάκελο της Βεργίνας. Ο «τάφος του πρίγκιπα» μπορεί να ανήκει στον δωδεκάχρονο Αλέξανδρο Δ'. Ο «πρίγκιπας» Αλέξανδρος, αφού έχει αναγνωρισθεί ως διάδοχος, είναι «δικαιούχος» βασιλικού τάφου. Την εποχή αυτή βρίσκεται υπό προστασία-αιχμαλωσία στις φυλακές του Κάσσανδρου στην Αμφίπολη. Η δολοφονία του φαίνεται πως έμεινε κρυφή από τον Κάσσανδρο για ένα-δυο χρόνια. Η ηλικία του, όταν δολοφονήθηκε, συμφωνεί με ένα σκελετό δωδεκάχρονου που βρέθηκε στη Βεργίνα· αλλά τι απέγινε το σώμα της Ρωξάνης;
Θα «μιλήσει» ο δημιουργός
Αντί να αναζητήσουμε το «νεκρό» -που μπορεί να μη βρούμε ή να ταυτοποιήσουμε ποτέ- είναι καλύτερα να εντοπίσουμε το δημιουργό, τον αρχιτέκτονα και τον ή τους γλύπτες
Η Αμφίπολη είναι ταυτόχρονα σημείο πολέμου με χιλιάδες νεκρούς -ένα απέραντο νεκροταφείο με εκατοντάδες τάφους-, αλλά και σημείο συνάντησης αντιπάλων και πολιτισμών.
Εδώ υπεγράφη η πενηντάχρονη Συνθήκη του Νικία. Εδώ ετάφη με τιμές και ετήσιες θυσίες και αγώνες ο Σπαρτιάτης Βρασίδας από τους Αμφιπολίτες ως ήρωας απελευθερωτής.
Αν πρέπει να ψάξουμε για κοινά, όπως η Ολυμπία ή οι Δελφοί, η Αμφίπολη είναι ένα τέτοιο σημείο, μόνο που είναι θέατρο πολέμου κατάλληλο για μνημεία και ηρώα υπέρ της ειρήνης και σε ανάμνηση του πολέμου.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το μέγεθός του, αλλά μερικοί εστιάζουν στη θέση που «κοιτάζει». Ο Αλέξανδρος διάλεξε την πόλη για ναό προς τιμήν του Ηφαιστίωνα -μαζί με άλλες πόλεις-, με διαταγή να διατεθούν 1.500 τάλαντα, αλλά οι Μακεδόνες κατ' αρχάς το απέρριψαν λόγω του υπερβολικού κόστους, αλλά και λόγω της άρνησής τους να τιμάνε θνητούς ως θεούς. Πολλοί όμως περιμένουν να δουν εδώ το ναό της Ταυροπόλου ή κενοτάφιο για τον Αλέξανδρο - ακόμα και τον ίδιο του τον τάφο. Αν και πολλοί βεβαιώνουν πως είδαν τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, μπορεί να είδαν ένα κενοτάφιο ή να έχουν χτισθεί περισσότερα από ένα ταφικά μνημεία. Το μνημείο δεν είναι απαραίτητο να ανήκει σε ένα πρόσωπο, μιαν εποχή, έναν πολιτισμό. Αλλά, αντί να αναζητήσουμε τον «νεκρό» - που μπορεί να μη βρούμε ή να ταυτοποιήσουμε ποτέ- είναι καλύτερα να εντοπίσουμε το δημιουργό, τον αρχιτέκτονα και τον ή τους γλύπτες. Το αίνιγμα της Αμφίπολης παίρνει τώρα μια άλλη μορφή.
Οι Σφίγγες παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπου θα βρούμε κατ' αρχάς τον Αλέξανδρο, που θεωρεί τον εαυτό του γιο του Αμμωνα. Το κρατίδιο θα αναλάβει μετά το θάνατό του ο Πτολεμαίος, που ίσως είναι αδελφός του, ως νόθος γιος του Φιλίππου. Αλλά θα βρούμε και έναν από τους προσωπικούς γλύπτες του Αλεξάνδρου, τον Δεινοκράτη.
Οι ερευνητές-ανασκαφείς ανέφεραν από την πρώτη στιγμή το όνομά του, αν και δεν υπάρχουν δείγματα της δουλειάς του. Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας που μετέχει στις έρευνες, Μιχάλης Λεφαντζής, παρατήρησε πως το αρχικό ύψος του Λέοντος της Αμφίπολης, που βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, έφτανε μαζί με τη βάση ακριβώς στα 15,84 μέτρα.
«Το έργο υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π= 3,14, αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν έως τότε σε χρήση».
Ο αρχιτέκτονάς του γνώριζε πολύ καλά και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διάμετρος των τειχών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, είναι 15.840 μέτρα, ενώ η διάμετρος του τύμβου στο λόφο Καστά είναι 158,40 μέτρα. Δηλαδή, ο τύμβος στο λόφο Καστά είναι μια μικρογραφία της αγαπημένης πόλης του Μακεδόνα βασιλιά σε κλίμακα ένα προς εκατό.
Οι ερευνητές από την πρώτη στιγμή αναρωτήθηκαν αν η ταφική κατασκευή είναι σύγχρονη με τον φτιαγμένο από θασίτικο λίθο περίβολο. Μερικοί παρατήρησαν πως η πέτρα είναι χαμηλότερης ποιότητας, «άγρια» δουλεμένη. Ο περίβολος είναι καλύτερα αρμολογημένος. Ο τάφος με πελεκητούς πωρόλιθους, καμαρωτή στέγη και χτιστό δρόμο μοιάζει με μακεδονικό τάφο.
Ο τύμβος Καστά βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο από τα εντυπωσιακά τείχη των επτάμισι χιλιομέτρων - πιο μεγάλα κι από αυτά των Αθηνών. Οι δύο Σφίγγες στην είσοδο δεν σημαίνουν πως ο τιμώμενος νεκρός είναι άνδρας, αλλά ο Λέων παραπέμπει σε πολεμιστή. Το πλάτος των 4,5 μέτρων του κτιστού δρόμου, που δεν υπάρχει σε άλλους τάφους στη Δυτική Μακεδονία, μας δείχνει πως εκεί γινόταν πομπή. Τα χρώματα είναι από τα πιο σημαντικά ευρήματα του ταφικού μνημείου, αφού θα δώσουν πληροφορίες και για άλλα αγάλματα και την εποχή.
Ο Δεινοκράτης ο Ρόδιος είχε επιμεληθεί ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, το ναό της Αρτέμιδος στην Εφεσο. Ο Αλέξανδρος, ωστόσο, είχε μαζί του πάνω από τριακόσιους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γλύπτες και καλλιτέχνες. Ο Λύσιππος, που είχε φτιάξει τον Έρωτα τον Θεσπιών μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας, προς τιμήν των νεκρών Ιερολοχιτών -κατ' εντολήν του Φιλίππου- ήταν μαζί του. Ο Απελλής ο ζωγράφος εργάστηκε για τον Πτολεμαίο της Αιγύπτου. Φαίνεται ότι μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Αμφιπολίτη. Εργάστηκε τόσο για τον Φίλιππο όσο και για τον Αλέξανδρο και τον ακολούθησε στην εκστρατεία του μέχρι την Εφεσο. Ανάμεσα στα έργα του, είναι και ο Αλέξανδρος ο Κεραυνοφόρος.
Ο Λεωχάρης, που εργάστηκε ώς το 320 π.Χ., έχει φτιάξει χρυσελεφάντινα αγάλματα του Φιλίππου, της Ολυμπιάδας και το χάλκινο σύμπλεγμα «Κυνήγι» του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Λύσιππος από τη Σικυώνα ήταν ένας από τους επίσημους καλλιτέχνες της Αυλής του Αλεξάνδρου. Τα περισσότερα αγάλματα που φιλοτέχνησε, αν όχι όλα, ήταν μπρούντζινα. Κατά τον Πλίνιο, διακρίθηκε για την ανάγλυφη απόδοση των μαλλιών, ενώ βασικό χαρακτηριστικό της τέχνης του ήταν συνολικά η λεπτότητα των έργων, ακόμα και στη μικρότερη λεπτομέρειά τους.
Ο Δεινοκράτης επιμελήθηκε την ταφική πυρά του Ηφαιστίωνα κι ένα μνημείο προς τιμήν του, που θα είχε πέντε ορόφους. Τέσσερις κολόνες στον πρώτο, διακόσιες σαράντα πρώρες πλοίων, σκαλισμένες στην πέτρα στο δεύτερο, ντυμένες με χρυσές πλάκες. Ο τρίτος θα 'χε χρυσά λιοντάρια, ο τέταρτος κενταύρους, ο πέμπτος ταύρους και πολεμιστές με θώρακες. Στην κορυφή, με κούφια αγάλματα υπό μορφή Σειρήνων, θα μπορούσαν ιερείς να ψάλλουν ύμνους.
Ο αρχιτέκτονας της Αλεξάνδρειας είχε τάσεις προς την υπερβολή. Ηταν αυτός που είχε προτείνει να σκαλίσει όλο το ακρωτήριο του Αθω, για να φτιάξει -ενόσω ο Αλέξανδρος ζούσε- ένα άγαλμά του. Το αριστερό του χέρι θα κρατούσε ένα ποτάμι -τον Στρυμόνα;- και το δεξί μια πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων, όσους συμπτωματικά είχε η Αμφίπολη.
Ο τεχνητός λόφος Καστά είναι ένα έργο που κόστισε πολύ κι απαίτησε χρόνο και μάρμαρο. Ο άνθρωπος που το έχτισε είχε χρόνο και χρήμα και ήταν στην εξουσία. Αυτός δεν μπορεί να ήταν ο Κάσσανδρος, εκτός αν το έχτισε για τον εαυτό του. Οχι μόνο είχε συγκρουσθεί με τον Αλέξανδρο στη Βαβυλώνα, αλλά κατηγορήθηκε πως πήγε εκεί για να τον δηλητηριάσει - κατά μία εκδοχή με τη συνέργεια του... Αριστοτέλη.
Η διαμάχη Αντίπατρου-Ολυμπιάδας είχε φτάσει, μέσω επιστολών εκατέρωθεν, στον Αλέξανδρο στη Βαβυλώνα. Ο Κάσσανδρος έφτασε εκεί να απολογηθεί, όταν ειρωνεύτηκε τον κοντό Αλέξανδρο, που δεν έφτανε να ανεβεί στο θρόνο και πατούσε σε ένα μαξιλάρι. Ο μικρότερος αδελφός του, ο Ιόλας, οινοχόος του Αλεξάνδρου, είναι ύποπτος κατά την Ολυμπιάδα για πιθανή δηλητηρίαση του γιου της, και θα βρεθεί δολοφονημένος.
Το γέμισμα του τάφου με ψιλή άμμο -μια αιγυπτιακή μέθοδος- μπορεί να είναι ακόμα μία ένδειξη πως ο κατασκευαστής είχε σχέση με την Αλεξάνδρεια. Η δήλωση της επικεφαλής της ανασκαφής, πως αν ο τάφος συλήθηκε «θα βρούμε τα κόκαλά τους», σημαίνει πως ο τάφος είναι παγιδευμένος. Οι αρχιτέκτονες πλέον ασχολούνται με τον τέταρτο τοίχο και το αν υπάρχουν θυρόφυλλα. Φαίνεται πως ο κατασκευαστής ήθελε τον τάφο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Ο Δεινοκράτης δεν είναι άλλος από τον Στησικράτη, όπως αναφέρεται στον Πλούταρχο:
«Τα σχέδιά του ήταν τόσο μεγαλεπήβολα ώστε τα έσοδα ενός μεγάλου κράτους με δυσκολία θα επαρκούσαν για την εκτέλεσή τους... Ο Αλέξανδρος θαύμασε την τόλμη τού καλλιτέχνη, επαίνεσε την πεποίθησή του και πρόσθεσε: «Ασε τον Αθω να μένει στη θέση του, αρκεί ότι είναι μνημείο της ύβρεως του βασιλιά (εννοούσε τον Ξέρξη, που είχε επιχειρήσει να κατασκευάσει διώρυγα). Εμένα θα με κάνει γνωστό ο Καύκασος και τα Ημωδά όρη (Ιμαλάια), και ο Τάναης, και η Κασπία θάλασσα. Οι πράξεις μου θα είναι οι εικόνες μου...».
Οι έξι ναοί θα ήταν πολυτελείς «από ταλάντων χιλίων και πεντακοσίων έκαστος». Οι τρεις από τις πόλεις που επέλεξε ο Αλέξανδρος ήταν τα τρία ιερά. Η Δήλος, η Δωδώνη και οι Δελφοί. Τα άλλα τρία θα ήταν για τον Δία στο Δίον, την Ταυροπόλον στην Αμφίπολη και την Αθηνά στην Κύρνο. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει πως όταν ο Κρατερός, ζώντος του Αλεξάνδρου, επέστρεψε με στρατό μυρίων «απολυθέντων» με γραπτές εντολές τις ακύρωσε ως «πολλών δεομένην χρημάτων» αφήνοντας το Κοινόν των Μακεδόνων να αποφασίσει.
Από την αφήγηση που στηρίζεται στον αυτόπτη ιστορικό Ιερώνυμο -του οποίου δεν σώθηκε το έργο του- φαίνεται πως ο Αλέξανδρος σχεδίαζε και στον Ιλιον ένα μεγάλο ναό της Αθηνάς και μια μεγάλη πυραμίδα για τον Φίλιππο. Είναι η στιγμή που με την ηγεσία των Αθηναίων αρχίζει ο Λαμιακός Πόλεμος. Με το θάνατο του Αλεξάνδρου, οι Θεσσαλοί συμμάχησαν με τον Αντίπατρο, αλλά μετά πέρασαν με την πλευρά των Αθηναίων.
Ο Περδίκκας, «ορεγόμενος γαρ βασιλείας», παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα, αδελφή του Αλεξάνδρου και κόρη του Φιλίππου. Το πρόβλημα της υπό διάλυση αυτοκρατορίας είναι το πώς θα μεταφερθεί το σώμα του νεκρού Αλεξάνδρου. Η αρμάμαξα πρέπει να είναι αντάξια της δόξας του στρατηλάτη. Ο Αριδαίος ξόδεψε δυο χρόνια για να κατασκευάσει την αρμάμαξα που θα πήγαινε το σώμα του βασιλιά από τη Βαβυλώνα στην Αίγυπτο, όπως εκείνος είχε ζητήσει πριν πεθάνει.
Ο Πτολεμαίος το παρέλαβε με τιμές και μεγάλη φροντίδα, αλλά έκρινε ότι προς το παρόν δεν θα το μετέφερε στην -επιφανέσταση κατά την οικουμένην- πόλη που είχε χτισθεί για τον Αμμωνα. Κι έτσι κατασκεύασε ένα τέμενος, στα πρότυπα της Αλεξάνδρειας σε μέγεθος και αντάξιο της δόξας του ηγέτη. Τον κήδευσε δε -λέει ο Σικελιώτης- με ηρωικές θυσίες και μεγαλοπρεπείς αγώνες.
Ο Κρατερός έπεσε στη μάχη από το άλογό του και πατήθηκε από τα άλογα, βρίσκοντας το» θάνατο. Ο Ευμένης σκότωσε τον Νεοπτόλεμο σε μονομαχία, όταν είχε πέσει στα γόνατα τραυματισμένος. Οι Μακεδόνες που ακολουθούσαν τον Περδίκκα «απεθηριώθησαν», μπήκαν το βράδυ στη σκηνή του και τον κατέσφαξαν. Οι φίλοι του και η αδελφή του, η Αταλάντη, έπεσαν νεκροί σε μαζικές εκκαθαρίσεις στην Καππαδοκία. Στην Ελλάδα, οι Αιτωλοί εξεγέρθηκαν με ηγέτη τους κάποιον Αλέξανδρο. Ο Αντίπατρος γίνεται με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιμελητής (αντιβασιλέας) στη Μακεδονία και στη συνέχεια αναγνωρίζεται ως στρατηγός αυτοκράτωρ, ο οποίος όμως θα δυσκολευθεί να αφήσει διάδοχο τον Πολυσπέρχοντα. Ο νέος επίτροπος κάλεσε την Ολυμπιάδα -που είχε απομακρυνθεί από τον Αντίπατρο, στην Ηπειρο- να αναλάβει την επιμέλεια του ανήλικου Αλεξάνδρου, του εγγονού της. Ο Κάσσανδρος δεν άντεχε την ιδέα πως ο πατέρας του άφησε κάποιον άλλον στη θέση του. Ολη η Ελλάδα -κι ο κόσμος από την Ιταλία έως τη Συρία- είναι ένα θέατρο πολέμου με χιλιάδες νεκρούς. Ο ρήτορας Υπερείδης θανατώνεται από τους Μακεδόνες και ο Δημοσθένης αυτοκτονεί το 322 π.Χ. Το μέλλον της αυτοκρατορίας περιστρέφεται γύρω από ένα μωρό που έγινε βασιλιάς πριν γεννηθεί. Η Ρωξάνη θα γεννήσει τον μικρό Αλέξανδρο μετά το θάνατο του πατέρα του. Και είναι Περσίδα. Με τον Περδίκκα, που φαίνεται να πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής, αν και άλλοι άκουσαν «τω Ηρακλή» και άλλοι «τω κρατίστω» (στον δυνατότερο), θα φροντίσει να είναι ο μοναδικός κληρονόμος. Η άλλη Περσίδα σύζυγος του Αλεξάνδρου θα δολοφονηθεί, όπως και η αδελφή της, που είχε παντρευτεί τον Ηφαιστίωνα.
Οι διάδοχοι και ο κύκλος του αίματος
Στη μάχη της Ιψού, το 301 π.Χ., σκοτώθηκε ο 80χρονος Αντίγονος. Η ταφή του έγινε με βασιλικές τιμές από τους νικητές. Αλλά πού;
Ο Πολυσπέρχων ανατρέπει την πολιτική του Φιλίππου έχοντας υπό την προστασία του τον άβουλο βασιλέα Φίλιππο τον Αριδαίο. Η Ολυμπιάδα τον θανατώνει μαζί με όλους όσοι ήταν συγγενείς του Αντίπατρου. Ο Κάσσανδρος φτάνει με πολύ στρατό στην Πύδνα. Οι πολιορκημένοι πεινάνε και τρώνε, λέγεται, έναν ελέφαντα που τους είχε στείλει ο Αλέξανδρος όταν ζούσε.
Η Ολυμπιάδα, η «μάγισσα», αν και μητέρα του στρατηλάτη, είναι αυτή που ενέχεται στη δολοφονία του πατέρα του, του Φιλίππου. Ο Κάσσανδρος στήνει μια δίκη στην εκκλησία των Μακεδόνων, το Κοινόν, ερήμην της. Και ταυτόχρονα στέλνει ανθρώπους του να τη συμβουλεύσουν να φύγει κρυφά. Ο σκοπός του ήταν - κατά τον Σικελιώτη- να τη σκοτώσει στο πλοίο ως μια τιμωρία που της άξιζε. Οταν όμως έστειλε διακόσιους στρατιώτες να τη σκοτώσουν, εκείνοι όταν έφτασαν μπροστά της ντράπηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και γύρισαν πίσω άπρακτοι. Οι συγγενείς αυτών που σκότωσε εκείνη δεν δίστασαν, κι ας ήταν γυναίκα και βασίλισσα.
* Ο Κάσσανδρος μπορούσε τώρα να ελπίζει στη βασιλεία της Μακεδονίας, αφότου μάλιστα παντρεύεται τη Θεσσαλονίκη, την κόρη του Φιλίππου κι αδελφή του Αλεξάνδρου. Η πόλη Κασσάνδρεια χτίστηκε τότε ως κατοικία του και πιθανόν ως ο τόπος της ταφής του. Το βασιλικό αίμα της Θεσσαλονίκης δεν έφτανε για να του χαρίσει την εξουσία, όσο ο Αλέξανδρος ο Δ' και η Ρωξάνη ζούσαν.
Η Αμφίπολη θα γίνει η φυλακή της Ρωξάνης και του ανήλικου διαδόχου. Ο Κάσσανδρος δεν έχει σκοπό να αναθρέψει ένα βασιλέα. Η Κύννα, ακόμα μία αδελφή του Αλεξάνδρου, είχε δολοφονηθεί από τον Αλκέτα. Ο Ηρακλής, ακόμα ένας διάδοχος, αν και «μιξοβάρβαρος», θα δολοφονηθεί από τον Πολυσπέρχοντα.
* Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης μάς πληροφορεί πως η Ευρυδίκη, η Κύννα και ο Φίλιππος θάφτηκαν στις Αιγές. Πολλούς αιώνες μετά, ένας σκελετός δωδεκάχρονου απασχολεί τους ιστορικούς.
Ο Πολυσπέρχοντας ανακήρυξε διάδοχο τον άλλο γιο του Αλεξάνδρου, τον Ηρακλή, γιο της Βαρσίνης, Πέρση και νόθο, αλλά καθώς τον μεταφέρει στη Μακεδονία για να τον εγκαταστήσει ως διάδοχο, ξαφνικά -σε συνεργασία πλέον με τον Κάσσανδρο- τον δολοφονεί, το 309 π.Χ. Από τη γενιά του Αλεξάνδρου δεν υπάρχει πλέον κανένας εν ζωή.
Η αμφιθαλής αδελφή του Κλεοπάτρα, που είχε προσεταιρισθεί τον Πτολεμαίο, δολοφονήθηκε από τον Αντίγονο.
Το πρόσωπο που θα κυριαρχήσει την επόμενη περίοδο θεαματικά στην ιστορία είναι ο γιος του Δημήτριος, που έγινε γνωστός για τις πολλές γυναίκες -και άνδρες- του και τα όργιά του. Στη μάχη της Ιψού, το 301 π.Χ., ο 80χρονος Αντίγονος σκοτώνεται. Η ταφή του έγινε με βασιλικές τιμές από τους νικητές. Αλλά πού; Το 297 π.Χ. πέθανε ο Κάσσανδρος κι ο μεγάλος του γιος, που τον είχε διαδεχθεί. Ο άλλος του γιος σκότωσε την ίδια τη μητέρα του, τη Θεσσαλονίκη, την αδελφή του Αλεξάνδρου, και κατέφυγε στον πεθερό του, τον Λυσίμαχο, στη Θράκη.
Ο τρίτος γιος του δολοφονείται από τον Δημήτριο, που γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας, για να δείξει τόση αλαζονεία, ώστε θα φύγει μεταμφιεσμένος ως δραπέτης. Ο Δημήτριος καταφεύγει στη Μίλητο, όπου παντρεύεται την κόρη του Πτολεμαίου και ανιψιά της Φίλας. Ο Σέλευκος του διασφαλίζει μια χρυσή εξορία, όπου πεθαίνει το 283, ύστερα από μια ζωή κραιπάλης και ασωτίας, στην ηλικία των πενήντα τεσσάρων ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στη Δημητριάδα της Θεσσαλίας, μια πόλη που ίδρυσε ο ίδιος.
* Ο Πτολεμαίος ο Λάγου πέθανε το 283 π.Χ. Ο τελευταίος από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου δολοφονήθηκε από τον Πτολεμαίο τον Κεραυνό, αφού είχε εξουδετερώσει τους Περδίκκα, Αντίγονο, Δημήτριο και Λυσίμαχο. Μετά τον Αλέξανδρο και όλη του την οικογένεια -Ολυμπιάδα, Ρωξάνη, Στάτειρα, Ηρακλή, Αλέξανδρο Δ'- όλοι του οι στρατηγοί διάδοχοι είχαν εκλείψει.
* Ο Πτολεμαίος ο Κεραυνός θα σκοτωθεί το 280 π.Χ. από τους Γαλάτες, που λεηλάτησαν τους Δελφούς και πέρασαν από τη Μακεδονία και τη Θράκη στη Μικρά Ασία. Ο τελευταίος Μακεδόνας στρατηγός ήταν ένας ευπατρίδης που αρνήθηκε να γίνει βασιλιάς, ο Σωσθένης, που απώθησε τους Γαλάτες πριν πεθάνει. Η Μακεδονία ήταν πλέον ακέφαλη.
* Ο γιος του Πτολεμαίου, Αντίγονος, κυριαρχεί στην Ελλάδα όσο ο Πύρρος εκστρατεύει στη Ρώμη με ελέφαντες. Τα βασίλεια των Αντιγονιδών στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, των Ατταλιδών στην Πέργαμο, των Σελευκιδών στη Συρία και Μεσοποταμία και των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο θα καταλυθούν μεταξύ 168-30 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Η τελευταία απόγονη των διαδόχων ήταν η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Ο κύκλος είχε κλείσει.
Πηγή: enet.gr
του ΝΙΚΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσίευση: 28/09/2014.
Μπορεί να είναι τάφος, μπορεί και να μην είναι! Εχει πάνω του έναν Λέοντα και δύο Σφίγγες και μέσα δύο Καρυάτιδες. Τι είναι; Ο,τι κι αν είναι, έχει άμεση σχέση με τον Αλέξανδρο, που μόλις έχει πεθάνει ή πρόκειται σε λίγο να πεθάνει. Η σημειολογία του τάφου μάς παραπέμπει τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Αίγυπτο.
Η εποχή του είναι αυτή στην οποία ο Ηφαιστίωνας πεθαίνει κι ακολουθεί ο Αλέξανδρος. Η Ολυμπιάδα μπορεί να μην είναι θαμμένη εκεί, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι αυτή που έφτιαξε το τεράστιο ταφικό μνημείο.
Καθώς η σκαπάνη στην Αμφίπολη προχωρεί, τα μυστήρια πολλαπλασιάζονται, τα σενάρια πληθαίνουν, οι διαμάχες αρχίζουν. Το ερώτημα πλέον δεν είναι ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι εκεί, αλλά ποιος έφτιαξε ένα τόσο μεγάλο ταφικό μνημείο και γιατί ή για ποιον.
Η φήμη πως ένας τόσο μεγάλος τάφος θα ανήκε σε ένα σημαντικό πρόσωπο αρχικά συσκότισε την υποψία πως μπορεί να μην είναι ακριβώς τάφος, αλλά ένα μνημείο ταφικό, ηρώο, κενοτάφιο ή χώρος πολλών τάφων. Η βεβαιότητα της κ. Περιστέρη πως, αν επιχειρήθηκε να συληθεί ο τάφος, θα βρούμε τα κόκαλα των τυμβωρύχων μέσα, δείχνει πως ο «τάφος» είναι παγιδευμένος.
Προφανώς σε ένα χώρο 497 τ.μ. θα βρούμε περισσότερα πράγματα από έναν τάφο ή ένα κενοτάφιο. Πιθανόν ένα βωμό, ναό, αγάλματα. Τα κτίσματα και τα αντικείμενα δεν προέρχονται από μια εποχή και από έναν πολιτισμό ή γλύπτη. Το ερώτημα είναι γιατί στην Αμφίπολη; Ισως όταν η έρευνα τελειώσει, το μυστήριο ή νέα μυστήρια θα αρχίσουν, αφού ακόμα κι αν δεν είναι ο τάφος του Αλεξάνδρου, όπως είναι η κυρίαρχη άποψη, θα έχει άμεση σχέση με κείνον.
Το μόνο βέβαιο, αν δεχθούμε τη χρονολόγηση των πρώτων ευρημάτων, είναι πως βρισκόμαστε στην εποχή που ο Αλέξανδρος πεθαίνει και ο πόλεμος των διαδόχων έχει αρχίσει. Ο αδυσώπητος πόλεμος στον οποίον θα πεθάνουν όλοι με βίαιο θάνατο -πλην του Αντίπατρου- θα οδηγήσει στην εξόντωση όλης της οικογένειας του Αλεξάνδρου. Η μητέρα του, η αδελφή του Κλεοπάτρα, η Κύννα, ο αδελφός του Φίλιππος ο Αριδαίος, ο γιος του Ηρακλής, οι σύζυγοί του, Ρωξάνη και Στάτειρα, ο άλλος γιος του, Αλέξανδρος Δ'.
Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε στην Πύδνα από συγγενείς θυμάτων της υπό την καθοδήγηση του Κάσσανδρου έπειτα από «δίκη». Ο Κάσσανδρος, που την έχει αιχμαλωτίσει ύστερα από παράδοση και συνθηκολόγηση, συνομιλεί μαζί της και τη συμβουλεύει να φύγει, με σκοπό να τη σκοτώσει. Οι στρατιώτες αρνούνται να το κάνουν. Φαίνεται να πέθανε από λιθοβολισμό -γύρω στα πενήντα- και να έμεινε άταφη, όμως πολύ συχνά οι νικητές θάβουν με τιμές τα θύματά τους. Αν υπάρχει τάφος, πιθανόν να είναι στην Πύδνα ή αλλού, αλλά όχι σε ένα μεγάλο μνημείο στην Αμφίπολη. Ωστόσο μπορεί να είναι αυτή που έφτιαξε, όσο βρισκόταν στην Αμφίπολη, το ταφικό μνημείο.
Το τεράστιο μνημείο, που χρειάστηκε πολύ μάρμαρο και τουλάχιστον δυο χρόνια να κατασκευασθεί, έγινε με κάποιον που είχε άνεση και χρόνο, γιατί βρισκόταν στην εξουσία, όπως ο Αντίπατρος και ο Κάσσανδρος, που κυριαρχούν στη Μακεδονία.
Ο Ηφαιστίωνας πέθανε το 324 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε εντολή να γίνουν προς τιμήν του ναοί στην Αμφίπολη και σε άλλες έξι πόλεις, ορίζοντας μάλιστα το κολοσσιαίο ποσό των 1.500 ταλάντων για την κατασκευή καθενός από αυτούς. Ο πόλεμος των διαδόχων και η τύχη του εντολοδόχου και με κλονισμένη υγεία Κρατερού, μάλλον δεν άφησε περιθώρια για ένα τέτοιο έργο, αν και φαίνεται πως αυτό συνέβη -να τιμάται σαν θεός- σε άλλες πόλεις, στην Ασία. Ο Αντίπατρος και ο γιος του Κάσσανδρος, που κυριαρχούν στην Μακεδονία μαζί με τους συμμάχους τους, έχουν άλλες προτεραιότητες. Να εξοντώσουν την οικογένεια του Αλεξάνδρου.
Η Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε το 316 π.Χ., υπήρχε εντολή από τον Κάσσανδρο να μείνει άταφη. Η Ρωξάνη, που αναζητούσε εδώ ο Λαζαρίδης, μια Περσίδα, και ο δωδεκάχρονος γιος της δολοφονήθηκαν ενώ ήταν όμηροι στα χέρια του Κάσσανδρου. Η δολοφονία αυτή του νόμιμου διαδόχου έμεινε κρυφή για ένα χρόνο. Ο Κάσσανδρος, που ζει μέχρι το 297 π.Χ., θα έπρεπε, αφού σκότωσε την οικογένεια του Αλεξάνδρου, να τους χτίσει μεγαλοπρεπές μνημείο. Αλλά το πιο πιθανόν είναι να πέταξε άταφα τα πτώματά τους.
Η πληροφορία που προέρχεται από τον Διόδωρο Σικελιώτη, πως ο Κάσσανδρος έθαψε την Κύννα, την Ευρυδίκη και τον Φίλιππο (τον Αριδαίο) στις Αιγές μαζί με τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη ξανανοίγει το φάκελο της Βεργίνας. Ο «τάφος του πρίγκιπα» μπορεί να ανήκει στον δωδεκάχρονο Αλέξανδρο Δ'. Ο «πρίγκιπας» Αλέξανδρος, αφού έχει αναγνωρισθεί ως διάδοχος, είναι «δικαιούχος» βασιλικού τάφου. Την εποχή αυτή βρίσκεται υπό προστασία-αιχμαλωσία στις φυλακές του Κάσσανδρου στην Αμφίπολη. Η δολοφονία του φαίνεται πως έμεινε κρυφή από τον Κάσσανδρο για ένα-δυο χρόνια. Η ηλικία του, όταν δολοφονήθηκε, συμφωνεί με ένα σκελετό δωδεκάχρονου που βρέθηκε στη Βεργίνα· αλλά τι απέγινε το σώμα της Ρωξάνης;
Θα «μιλήσει» ο δημιουργός
Αντί να αναζητήσουμε το «νεκρό» -που μπορεί να μη βρούμε ή να ταυτοποιήσουμε ποτέ- είναι καλύτερα να εντοπίσουμε το δημιουργό, τον αρχιτέκτονα και τον ή τους γλύπτες
Η Αμφίπολη είναι ταυτόχρονα σημείο πολέμου με χιλιάδες νεκρούς -ένα απέραντο νεκροταφείο με εκατοντάδες τάφους-, αλλά και σημείο συνάντησης αντιπάλων και πολιτισμών.
Εδώ υπεγράφη η πενηντάχρονη Συνθήκη του Νικία. Εδώ ετάφη με τιμές και ετήσιες θυσίες και αγώνες ο Σπαρτιάτης Βρασίδας από τους Αμφιπολίτες ως ήρωας απελευθερωτής.
Το γέμισμα του τάφου με ψιλή άμμο -μια αιγυπτιακή μέθοδος- μπορεί να είναι ακόμα μία ένδειξη πως ο κατασκευαστής είχε σχέση με την Αλεξάνδρεια **Οι Σφίγγες παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπου θα βρούμε κατ' αρχάς τον Αλέξανδρο, που θεωρεί τον εαυτό του γιο του Αμμωνα.
Αν πρέπει να ψάξουμε για κοινά, όπως η Ολυμπία ή οι Δελφοί, η Αμφίπολη είναι ένα τέτοιο σημείο, μόνο που είναι θέατρο πολέμου κατάλληλο για μνημεία και ηρώα υπέρ της ειρήνης και σε ανάμνηση του πολέμου.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το μέγεθός του, αλλά μερικοί εστιάζουν στη θέση που «κοιτάζει». Ο Αλέξανδρος διάλεξε την πόλη για ναό προς τιμήν του Ηφαιστίωνα -μαζί με άλλες πόλεις-, με διαταγή να διατεθούν 1.500 τάλαντα, αλλά οι Μακεδόνες κατ' αρχάς το απέρριψαν λόγω του υπερβολικού κόστους, αλλά και λόγω της άρνησής τους να τιμάνε θνητούς ως θεούς. Πολλοί όμως περιμένουν να δουν εδώ το ναό της Ταυροπόλου ή κενοτάφιο για τον Αλέξανδρο - ακόμα και τον ίδιο του τον τάφο. Αν και πολλοί βεβαιώνουν πως είδαν τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, μπορεί να είδαν ένα κενοτάφιο ή να έχουν χτισθεί περισσότερα από ένα ταφικά μνημεία. Το μνημείο δεν είναι απαραίτητο να ανήκει σε ένα πρόσωπο, μιαν εποχή, έναν πολιτισμό. Αλλά, αντί να αναζητήσουμε τον «νεκρό» - που μπορεί να μη βρούμε ή να ταυτοποιήσουμε ποτέ- είναι καλύτερα να εντοπίσουμε το δημιουργό, τον αρχιτέκτονα και τον ή τους γλύπτες. Το αίνιγμα της Αμφίπολης παίρνει τώρα μια άλλη μορφή.
Οι Σφίγγες παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπου θα βρούμε κατ' αρχάς τον Αλέξανδρο, που θεωρεί τον εαυτό του γιο του Αμμωνα. Το κρατίδιο θα αναλάβει μετά το θάνατό του ο Πτολεμαίος, που ίσως είναι αδελφός του, ως νόθος γιος του Φιλίππου. Αλλά θα βρούμε και έναν από τους προσωπικούς γλύπτες του Αλεξάνδρου, τον Δεινοκράτη.
Οι ερευνητές-ανασκαφείς ανέφεραν από την πρώτη στιγμή το όνομά του, αν και δεν υπάρχουν δείγματα της δουλειάς του. Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας που μετέχει στις έρευνες, Μιχάλης Λεφαντζής, παρατήρησε πως το αρχικό ύψος του Λέοντος της Αμφίπολης, που βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, έφτανε μαζί με τη βάση ακριβώς στα 15,84 μέτρα.
«Το έργο υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π= 3,14, αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν έως τότε σε χρήση».
Ο αρχιτέκτονάς του γνώριζε πολύ καλά και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διάμετρος των τειχών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, είναι 15.840 μέτρα, ενώ η διάμετρος του τύμβου στο λόφο Καστά είναι 158,40 μέτρα. Δηλαδή, ο τύμβος στο λόφο Καστά είναι μια μικρογραφία της αγαπημένης πόλης του Μακεδόνα βασιλιά σε κλίμακα ένα προς εκατό.
Οι ερευνητές από την πρώτη στιγμή αναρωτήθηκαν αν η ταφική κατασκευή είναι σύγχρονη με τον φτιαγμένο από θασίτικο λίθο περίβολο. Μερικοί παρατήρησαν πως η πέτρα είναι χαμηλότερης ποιότητας, «άγρια» δουλεμένη. Ο περίβολος είναι καλύτερα αρμολογημένος. Ο τάφος με πελεκητούς πωρόλιθους, καμαρωτή στέγη και χτιστό δρόμο μοιάζει με μακεδονικό τάφο.
Ο τύμβος Καστά βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο από τα εντυπωσιακά τείχη των επτάμισι χιλιομέτρων - πιο μεγάλα κι από αυτά των Αθηνών. Οι δύο Σφίγγες στην είσοδο δεν σημαίνουν πως ο τιμώμενος νεκρός είναι άνδρας, αλλά ο Λέων παραπέμπει σε πολεμιστή. Το πλάτος των 4,5 μέτρων του κτιστού δρόμου, που δεν υπάρχει σε άλλους τάφους στη Δυτική Μακεδονία, μας δείχνει πως εκεί γινόταν πομπή. Τα χρώματα είναι από τα πιο σημαντικά ευρήματα του ταφικού μνημείου, αφού θα δώσουν πληροφορίες και για άλλα αγάλματα και την εποχή.
Ο Δεινοκράτης ο Ρόδιος είχε επιμεληθεί ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, το ναό της Αρτέμιδος στην Εφεσο. Ο Αλέξανδρος, ωστόσο, είχε μαζί του πάνω από τριακόσιους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γλύπτες και καλλιτέχνες. Ο Λύσιππος, που είχε φτιάξει τον Έρωτα τον Θεσπιών μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας, προς τιμήν των νεκρών Ιερολοχιτών -κατ' εντολήν του Φιλίππου- ήταν μαζί του. Ο Απελλής ο ζωγράφος εργάστηκε για τον Πτολεμαίο της Αιγύπτου. Φαίνεται ότι μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Αμφιπολίτη. Εργάστηκε τόσο για τον Φίλιππο όσο και για τον Αλέξανδρο και τον ακολούθησε στην εκστρατεία του μέχρι την Εφεσο. Ανάμεσα στα έργα του, είναι και ο Αλέξανδρος ο Κεραυνοφόρος.
Ο Λεωχάρης, που εργάστηκε ώς το 320 π.Χ., έχει φτιάξει χρυσελεφάντινα αγάλματα του Φιλίππου, της Ολυμπιάδας και το χάλκινο σύμπλεγμα «Κυνήγι» του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Λύσιππος από τη Σικυώνα ήταν ένας από τους επίσημους καλλιτέχνες της Αυλής του Αλεξάνδρου. Τα περισσότερα αγάλματα που φιλοτέχνησε, αν όχι όλα, ήταν μπρούντζινα. Κατά τον Πλίνιο, διακρίθηκε για την ανάγλυφη απόδοση των μαλλιών, ενώ βασικό χαρακτηριστικό της τέχνης του ήταν συνολικά η λεπτότητα των έργων, ακόμα και στη μικρότερη λεπτομέρειά τους.
Ο Δεινοκράτης επιμελήθηκε την ταφική πυρά του Ηφαιστίωνα κι ένα μνημείο προς τιμήν του, που θα είχε πέντε ορόφους. Τέσσερις κολόνες στον πρώτο, διακόσιες σαράντα πρώρες πλοίων, σκαλισμένες στην πέτρα στο δεύτερο, ντυμένες με χρυσές πλάκες. Ο τρίτος θα 'χε χρυσά λιοντάρια, ο τέταρτος κενταύρους, ο πέμπτος ταύρους και πολεμιστές με θώρακες. Στην κορυφή, με κούφια αγάλματα υπό μορφή Σειρήνων, θα μπορούσαν ιερείς να ψάλλουν ύμνους.
Ο αρχιτέκτονας της Αλεξάνδρειας είχε τάσεις προς την υπερβολή. Ηταν αυτός που είχε προτείνει να σκαλίσει όλο το ακρωτήριο του Αθω, για να φτιάξει -ενόσω ο Αλέξανδρος ζούσε- ένα άγαλμά του. Το αριστερό του χέρι θα κρατούσε ένα ποτάμι -τον Στρυμόνα;- και το δεξί μια πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων, όσους συμπτωματικά είχε η Αμφίπολη.
Ο τεχνητός λόφος Καστά είναι ένα έργο που κόστισε πολύ κι απαίτησε χρόνο και μάρμαρο. Ο άνθρωπος που το έχτισε είχε χρόνο και χρήμα και ήταν στην εξουσία. Αυτός δεν μπορεί να ήταν ο Κάσσανδρος, εκτός αν το έχτισε για τον εαυτό του. Οχι μόνο είχε συγκρουσθεί με τον Αλέξανδρο στη Βαβυλώνα, αλλά κατηγορήθηκε πως πήγε εκεί για να τον δηλητηριάσει - κατά μία εκδοχή με τη συνέργεια του... Αριστοτέλη.
Η διαμάχη Αντίπατρου-Ολυμπιάδας είχε φτάσει, μέσω επιστολών εκατέρωθεν, στον Αλέξανδρο στη Βαβυλώνα. Ο Κάσσανδρος έφτασε εκεί να απολογηθεί, όταν ειρωνεύτηκε τον κοντό Αλέξανδρο, που δεν έφτανε να ανεβεί στο θρόνο και πατούσε σε ένα μαξιλάρι. Ο μικρότερος αδελφός του, ο Ιόλας, οινοχόος του Αλεξάνδρου, είναι ύποπτος κατά την Ολυμπιάδα για πιθανή δηλητηρίαση του γιου της, και θα βρεθεί δολοφονημένος.
Το γέμισμα του τάφου με ψιλή άμμο -μια αιγυπτιακή μέθοδος- μπορεί να είναι ακόμα μία ένδειξη πως ο κατασκευαστής είχε σχέση με την Αλεξάνδρεια. Η δήλωση της επικεφαλής της ανασκαφής, πως αν ο τάφος συλήθηκε «θα βρούμε τα κόκαλά τους», σημαίνει πως ο τάφος είναι παγιδευμένος. Οι αρχιτέκτονες πλέον ασχολούνται με τον τέταρτο τοίχο και το αν υπάρχουν θυρόφυλλα. Φαίνεται πως ο κατασκευαστής ήθελε τον τάφο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Ο Δεινοκράτης δεν είναι άλλος από τον Στησικράτη, όπως αναφέρεται στον Πλούταρχο:
«Τα σχέδιά του ήταν τόσο μεγαλεπήβολα ώστε τα έσοδα ενός μεγάλου κράτους με δυσκολία θα επαρκούσαν για την εκτέλεσή τους... Ο Αλέξανδρος θαύμασε την τόλμη τού καλλιτέχνη, επαίνεσε την πεποίθησή του και πρόσθεσε: «Ασε τον Αθω να μένει στη θέση του, αρκεί ότι είναι μνημείο της ύβρεως του βασιλιά (εννοούσε τον Ξέρξη, που είχε επιχειρήσει να κατασκευάσει διώρυγα). Εμένα θα με κάνει γνωστό ο Καύκασος και τα Ημωδά όρη (Ιμαλάια), και ο Τάναης, και η Κασπία θάλασσα. Οι πράξεις μου θα είναι οι εικόνες μου...».
Οι έξι ναοί θα ήταν πολυτελείς «από ταλάντων χιλίων και πεντακοσίων έκαστος». Οι τρεις από τις πόλεις που επέλεξε ο Αλέξανδρος ήταν τα τρία ιερά. Η Δήλος, η Δωδώνη και οι Δελφοί. Τα άλλα τρία θα ήταν για τον Δία στο Δίον, την Ταυροπόλον στην Αμφίπολη και την Αθηνά στην Κύρνο. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει πως όταν ο Κρατερός, ζώντος του Αλεξάνδρου, επέστρεψε με στρατό μυρίων «απολυθέντων» με γραπτές εντολές τις ακύρωσε ως «πολλών δεομένην χρημάτων» αφήνοντας το Κοινόν των Μακεδόνων να αποφασίσει.
Από την αφήγηση που στηρίζεται στον αυτόπτη ιστορικό Ιερώνυμο -του οποίου δεν σώθηκε το έργο του- φαίνεται πως ο Αλέξανδρος σχεδίαζε και στον Ιλιον ένα μεγάλο ναό της Αθηνάς και μια μεγάλη πυραμίδα για τον Φίλιππο. Είναι η στιγμή που με την ηγεσία των Αθηναίων αρχίζει ο Λαμιακός Πόλεμος. Με το θάνατο του Αλεξάνδρου, οι Θεσσαλοί συμμάχησαν με τον Αντίπατρο, αλλά μετά πέρασαν με την πλευρά των Αθηναίων.
Ο Περδίκκας, «ορεγόμενος γαρ βασιλείας», παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα, αδελφή του Αλεξάνδρου και κόρη του Φιλίππου. Το πρόβλημα της υπό διάλυση αυτοκρατορίας είναι το πώς θα μεταφερθεί το σώμα του νεκρού Αλεξάνδρου. Η αρμάμαξα πρέπει να είναι αντάξια της δόξας του στρατηλάτη. Ο Αριδαίος ξόδεψε δυο χρόνια για να κατασκευάσει την αρμάμαξα που θα πήγαινε το σώμα του βασιλιά από τη Βαβυλώνα στην Αίγυπτο, όπως εκείνος είχε ζητήσει πριν πεθάνει.
Ο Πτολεμαίος το παρέλαβε με τιμές και μεγάλη φροντίδα, αλλά έκρινε ότι προς το παρόν δεν θα το μετέφερε στην -επιφανέσταση κατά την οικουμένην- πόλη που είχε χτισθεί για τον Αμμωνα. Κι έτσι κατασκεύασε ένα τέμενος, στα πρότυπα της Αλεξάνδρειας σε μέγεθος και αντάξιο της δόξας του ηγέτη. Τον κήδευσε δε -λέει ο Σικελιώτης- με ηρωικές θυσίες και μεγαλοπρεπείς αγώνες.
Ο Κρατερός έπεσε στη μάχη από το άλογό του και πατήθηκε από τα άλογα, βρίσκοντας το» θάνατο. Ο Ευμένης σκότωσε τον Νεοπτόλεμο σε μονομαχία, όταν είχε πέσει στα γόνατα τραυματισμένος. Οι Μακεδόνες που ακολουθούσαν τον Περδίκκα «απεθηριώθησαν», μπήκαν το βράδυ στη σκηνή του και τον κατέσφαξαν. Οι φίλοι του και η αδελφή του, η Αταλάντη, έπεσαν νεκροί σε μαζικές εκκαθαρίσεις στην Καππαδοκία. Στην Ελλάδα, οι Αιτωλοί εξεγέρθηκαν με ηγέτη τους κάποιον Αλέξανδρο. Ο Αντίπατρος γίνεται με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιμελητής (αντιβασιλέας) στη Μακεδονία και στη συνέχεια αναγνωρίζεται ως στρατηγός αυτοκράτωρ, ο οποίος όμως θα δυσκολευθεί να αφήσει διάδοχο τον Πολυσπέρχοντα. Ο νέος επίτροπος κάλεσε την Ολυμπιάδα -που είχε απομακρυνθεί από τον Αντίπατρο, στην Ηπειρο- να αναλάβει την επιμέλεια του ανήλικου Αλεξάνδρου, του εγγονού της. Ο Κάσσανδρος δεν άντεχε την ιδέα πως ο πατέρας του άφησε κάποιον άλλον στη θέση του. Ολη η Ελλάδα -κι ο κόσμος από την Ιταλία έως τη Συρία- είναι ένα θέατρο πολέμου με χιλιάδες νεκρούς. Ο ρήτορας Υπερείδης θανατώνεται από τους Μακεδόνες και ο Δημοσθένης αυτοκτονεί το 322 π.Χ. Το μέλλον της αυτοκρατορίας περιστρέφεται γύρω από ένα μωρό που έγινε βασιλιάς πριν γεννηθεί. Η Ρωξάνη θα γεννήσει τον μικρό Αλέξανδρο μετά το θάνατο του πατέρα του. Και είναι Περσίδα. Με τον Περδίκκα, που φαίνεται να πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής, αν και άλλοι άκουσαν «τω Ηρακλή» και άλλοι «τω κρατίστω» (στον δυνατότερο), θα φροντίσει να είναι ο μοναδικός κληρονόμος. Η άλλη Περσίδα σύζυγος του Αλεξάνδρου θα δολοφονηθεί, όπως και η αδελφή της, που είχε παντρευτεί τον Ηφαιστίωνα.
Οι διάδοχοι και ο κύκλος του αίματος
Στη μάχη της Ιψού, το 301 π.Χ., σκοτώθηκε ο 80χρονος Αντίγονος. Η ταφή του έγινε με βασιλικές τιμές από τους νικητές. Αλλά πού;
Ο Πολυσπέρχων ανατρέπει την πολιτική του Φιλίππου έχοντας υπό την προστασία του τον άβουλο βασιλέα Φίλιππο τον Αριδαίο. Η Ολυμπιάδα τον θανατώνει μαζί με όλους όσοι ήταν συγγενείς του Αντίπατρου. Ο Κάσσανδρος φτάνει με πολύ στρατό στην Πύδνα. Οι πολιορκημένοι πεινάνε και τρώνε, λέγεται, έναν ελέφαντα που τους είχε στείλει ο Αλέξανδρος όταν ζούσε.
Η Ολυμπιάδα, η «μάγισσα», αν και μητέρα του στρατηλάτη, είναι αυτή που ενέχεται στη δολοφονία του πατέρα του, του Φιλίππου. Ο Κάσσανδρος στήνει μια δίκη στην εκκλησία των Μακεδόνων, το Κοινόν, ερήμην της. Και ταυτόχρονα στέλνει ανθρώπους του να τη συμβουλεύσουν να φύγει κρυφά. Ο σκοπός του ήταν - κατά τον Σικελιώτη- να τη σκοτώσει στο πλοίο ως μια τιμωρία που της άξιζε. Οταν όμως έστειλε διακόσιους στρατιώτες να τη σκοτώσουν, εκείνοι όταν έφτασαν μπροστά της ντράπηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και γύρισαν πίσω άπρακτοι. Οι συγγενείς αυτών που σκότωσε εκείνη δεν δίστασαν, κι ας ήταν γυναίκα και βασίλισσα.
* Ο Κάσσανδρος μπορούσε τώρα να ελπίζει στη βασιλεία της Μακεδονίας, αφότου μάλιστα παντρεύεται τη Θεσσαλονίκη, την κόρη του Φιλίππου κι αδελφή του Αλεξάνδρου. Η πόλη Κασσάνδρεια χτίστηκε τότε ως κατοικία του και πιθανόν ως ο τόπος της ταφής του. Το βασιλικό αίμα της Θεσσαλονίκης δεν έφτανε για να του χαρίσει την εξουσία, όσο ο Αλέξανδρος ο Δ' και η Ρωξάνη ζούσαν.
Η Αμφίπολη θα γίνει η φυλακή της Ρωξάνης και του ανήλικου διαδόχου. Ο Κάσσανδρος δεν έχει σκοπό να αναθρέψει ένα βασιλέα. Η Κύννα, ακόμα μία αδελφή του Αλεξάνδρου, είχε δολοφονηθεί από τον Αλκέτα. Ο Ηρακλής, ακόμα ένας διάδοχος, αν και «μιξοβάρβαρος», θα δολοφονηθεί από τον Πολυσπέρχοντα.
* Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης μάς πληροφορεί πως η Ευρυδίκη, η Κύννα και ο Φίλιππος θάφτηκαν στις Αιγές. Πολλούς αιώνες μετά, ένας σκελετός δωδεκάχρονου απασχολεί τους ιστορικούς.
Ο Πολυσπέρχοντας ανακήρυξε διάδοχο τον άλλο γιο του Αλεξάνδρου, τον Ηρακλή, γιο της Βαρσίνης, Πέρση και νόθο, αλλά καθώς τον μεταφέρει στη Μακεδονία για να τον εγκαταστήσει ως διάδοχο, ξαφνικά -σε συνεργασία πλέον με τον Κάσσανδρο- τον δολοφονεί, το 309 π.Χ. Από τη γενιά του Αλεξάνδρου δεν υπάρχει πλέον κανένας εν ζωή.
Η αμφιθαλής αδελφή του Κλεοπάτρα, που είχε προσεταιρισθεί τον Πτολεμαίο, δολοφονήθηκε από τον Αντίγονο.
Το πρόσωπο που θα κυριαρχήσει την επόμενη περίοδο θεαματικά στην ιστορία είναι ο γιος του Δημήτριος, που έγινε γνωστός για τις πολλές γυναίκες -και άνδρες- του και τα όργιά του. Στη μάχη της Ιψού, το 301 π.Χ., ο 80χρονος Αντίγονος σκοτώνεται. Η ταφή του έγινε με βασιλικές τιμές από τους νικητές. Αλλά πού; Το 297 π.Χ. πέθανε ο Κάσσανδρος κι ο μεγάλος του γιος, που τον είχε διαδεχθεί. Ο άλλος του γιος σκότωσε την ίδια τη μητέρα του, τη Θεσσαλονίκη, την αδελφή του Αλεξάνδρου, και κατέφυγε στον πεθερό του, τον Λυσίμαχο, στη Θράκη.
Ο τρίτος γιος του δολοφονείται από τον Δημήτριο, που γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας, για να δείξει τόση αλαζονεία, ώστε θα φύγει μεταμφιεσμένος ως δραπέτης. Ο Δημήτριος καταφεύγει στη Μίλητο, όπου παντρεύεται την κόρη του Πτολεμαίου και ανιψιά της Φίλας. Ο Σέλευκος του διασφαλίζει μια χρυσή εξορία, όπου πεθαίνει το 283, ύστερα από μια ζωή κραιπάλης και ασωτίας, στην ηλικία των πενήντα τεσσάρων ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στη Δημητριάδα της Θεσσαλίας, μια πόλη που ίδρυσε ο ίδιος.
* Ο Πτολεμαίος ο Λάγου πέθανε το 283 π.Χ. Ο τελευταίος από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου δολοφονήθηκε από τον Πτολεμαίο τον Κεραυνό, αφού είχε εξουδετερώσει τους Περδίκκα, Αντίγονο, Δημήτριο και Λυσίμαχο. Μετά τον Αλέξανδρο και όλη του την οικογένεια -Ολυμπιάδα, Ρωξάνη, Στάτειρα, Ηρακλή, Αλέξανδρο Δ'- όλοι του οι στρατηγοί διάδοχοι είχαν εκλείψει.
* Ο Πτολεμαίος ο Κεραυνός θα σκοτωθεί το 280 π.Χ. από τους Γαλάτες, που λεηλάτησαν τους Δελφούς και πέρασαν από τη Μακεδονία και τη Θράκη στη Μικρά Ασία. Ο τελευταίος Μακεδόνας στρατηγός ήταν ένας ευπατρίδης που αρνήθηκε να γίνει βασιλιάς, ο Σωσθένης, που απώθησε τους Γαλάτες πριν πεθάνει. Η Μακεδονία ήταν πλέον ακέφαλη.
* Ο γιος του Πτολεμαίου, Αντίγονος, κυριαρχεί στην Ελλάδα όσο ο Πύρρος εκστρατεύει στη Ρώμη με ελέφαντες. Τα βασίλεια των Αντιγονιδών στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, των Ατταλιδών στην Πέργαμο, των Σελευκιδών στη Συρία και Μεσοποταμία και των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο θα καταλυθούν μεταξύ 168-30 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Η τελευταία απόγονη των διαδόχων ήταν η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Ο κύκλος είχε κλείσει.
Πηγή: enet.gr
του ΝΙΚΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσίευση: 28/09/2014.
Θεωρία θέλει την Ολυμπιάδα «ένοικο» του τάφου στην Αμφίπολη
Η θεωρία του Άρθρουρ Τσαγκ, συγγραφέα βιβλίου για την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος» του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη κάνει τον γύρο του κόσμου.
Ο συγγραφέας εκτιμά ότι οι γυναικείες μορφές (οι Καρυάτιδες) υποδηλώνουν πως ο τάφος ανήκει σε μία βασίλισσα και συγκεκριμένα στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η άποψη του Άρθουρ Τσαγκ δημοσιεύεται σε έγκυρες ιστοσελίδες, όπως η ιστοσελίδα του History Channel και εκείνη του Discovery Channel.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Quest for the Tomb of Alexander the Great» υποστήριξε στο Discovery News ότι οι γυναικείες μορφές ενδέχεται να μην είναι Καρυάτιδες, αλλά Κλώδωνες (μαινάδες), ιέρειες του Διονύσου. Και καθώς, όπως προσθέτει ο ίδιος, η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές τελετές, δεν αποκλείεται να ετάφη αυτή στην Αμφίπολη.
Ο Πλούταρχος, άλλωστε, ανέφερε ότι οι μαινάδες της ορφικής λατρείας ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην Αμφίπολη.
Ο Τσανγκ συνεχίζει λέγοντας ότι την θεωρία αυτή ενισχύει το γεγονός πως στον Τύμβο Καστά βρέθηκε κομμάτι μαρμάρου ζωγραφισμένο με ρόδακες που μοιάζουν με εκείνα που βρέθηκαν στον τάφο του Φιλίππου Β' στη Βεργίνα.
Αρχαιολόγοι -σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα- ισχυρίζονται ότι οι γυναικείες φιγούρες στον Τύμβο Καστά είναι πολύ νέες για να είναι Κλωδώνες.
Πριν από μερικές ημέρες η επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, είπε ότι σε περίπου έναν μήνα «θα έχουμε τελειώσει με την» Αμφίπολη.
Η ανασκαφή συνεχίζεται με τις προσπάθειες υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Προβλέπεται το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος, καθώς και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.
Παράλληλα, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού δηλώνει ότι η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο δείχνει την ύπαρξη και τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος. Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας.
Πηγή: in.gr
Δημοσίευση: 28/09/2014
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014
Τα 14 σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου
Ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης; Ιδού οι 14 «διατυπωθείσες θεωρίες», ανεξαρτήτως ιστορικών πηγών ή προσδοκιών και πέρα από το πιθανό ή το απίθανο
Είναι ο πιο διάσημος άγνωστος «νεκρός» στην Ελλάδα των τελευταίων, τουλάχιστον, τριάντα ετών.
Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει εάν είναι ένας ή, πρόκειται για περισσότερα πρόσωπα, όπως ουδείς μπορεί να πει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με βεβαιότητα ότι, ο Τύμβος Καστά είναι όντως ταφικό μνημείο (και όχι, σύμφωνα με κάποιες υποθέσεις που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες χαμηλόφωνα, ιερό, ναός).
Στην ενημέρωση που έκανε χθες, η Αννα Παναγιωταρέα προς τους δημοσιογράφους, από το Μουσείο της Αμφίπολης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητας του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα».
Οι «διατυπωθείσες θεωρίες» για την ταυτότητα του νεκρού στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, που έως σήμερα «ανάγονται σε 14» είναι -ανεξαρτήτως επιστημονικής βάσης ή δημοφιλίας- οι εξής:
1. Μέγας Αλέξανδρος
Δεν επιβεβαιώνεται από τις ιστορικές πηγές, κανένας σοβαρός αρχαιολόγος δεν υιοθετεί τη θεωρία ότι, ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, ωστόσο, είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο pop εκδοχή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η Αμφίπολη είναι η πόλη από την οποία απέπλευσε για την Ασία. Ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Ενα δημοφιλές «σενάριο» είναι ότι, η μητέρα του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα μετέφερε τα οστά του στην Αμφίπολη. Οι πηγές αναφέρουν ως τόπο ταφής του την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για προσκύνημα στο ταφικό μνημείο του θεϊκού Αλέξανδρου τεσσάρων αυτοκρατόρων: Καίσαρας Αύγουστος, Ιούλιος Καίσαρας, Σεπτίμιος Σεβήρος, Καρακάλλας.
2. Ρωξάνη
Η «βάρβαρη», εκ Περσίας, σύζυγος του Αλεξάνδρου και μητέρα του γιου του, Αλεξάνδρου Δ, Ρωξάνη είχε καταφύγει στην Αμφίπολη για να διασωθεί από τους επιγόνους του Αλεξάνδρου. Η Αμφίπολη υπήρξε μοιραία για κείνη. Τη δολοφόνησε ο Κάσσανδρος, μαζί με τον γιο της και νόμιμο διάδοχο της αυτοκρατορίας, Αλέξανδρο Δ, το 310 π.Χ. -αφού πρώτα τους είχε εξορίσει στην Αμφίπολη για την «ασφάλεια» τους.Το όνομα της σήμαινε στη μητρική της γλώσσα «φωτεινή». Ο Αλέξανδρος είχε παντρευτεί τη Σογδιανή πριγκίπισσα για πολιτικούς λόγους, ωστόσο, σύμφωνα με τον Αρριανό, η Ρωξάνη υπήρξε καλλονή.
3. Αλέξανδρος ο Δ
Ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 13 ετών, μαζί με τη μητέρα του, Ρωξάνη, από τον σφετεριστή Κάσσανδρο, ήταν αγέννητος όταν πέθανε ο πατέρας του. Ο τάφος του (πρόκειται για την επικρατέστερη εκδοχή) βρίσκεται στον βασιλικό τάφο των Αιγών, σε απόσταση 4 μέτρων από τον τάφο του παππού του, Φιλίππου Β. «Τα στοιχεία οδηγούν στην ταύτιση του νεαρού νεκρού με τον Αλέξανδρο Δ΄ τον γιο του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης, ένα παιδί-βασιλιά που όντας αιχμάλωτος στην Αμφίπολη δολοφονήθηκε μαζί με την μητέρα του από τον Κάσσανδρο για να κάνει τόπο στη φιλοδοξία του σφετεριστή του θρόνου. Προφανώς ο ίδιος ο δολοφόνος, για να διασκεδάσει τις υποψίες των Μακεδόνων, έφερε, όπως όριζε το έθιμο, τον τελευταίο των Τημενιδών και τον έθαψε με τιμές στην πόλη που στάθηκε το λίκνο της γενιάς του...».
4. Ολυμπιάδα
Η πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου και μετέπειτα βασίλισσα των Μακεδόνων, σύζυγος του Φιλίππου Β και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δολοφονήθηκε με τον πλέον άγριο τρόπο, με λιθοβολισμό, κατόπιν εντολής του μεγάλου εχθρού της, Κάσσανδρου, το 316 π.Χ. Γυναίκα με ιδιαίτερη καλλιέργεια, η Ολυμπιάδα είχε έντονες μεταφυσικές ανησυχίες. Μυημένη στα βακχικά μυστήρια, υπηρέτησε για χρόνια ως ιέρεια το Μαντείο της Δωδώνης. Ετρεφε παθολογική αγάπη για τον Αλέξανδρο και ο θάνατος του τη συνέτριψε. Ήταν ιδιαιτέρως προστατευτική με τη Ρωξάνη και τον εγγονό της, Αλέξανδρο Δ. Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε έξι χρόνια πριν από τη Ρωξάνη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε εξοριστεί στην Αμφίπολη. Ο τάφος της εικάζεται ότι βρίσκεται στην Τούμπα της Πύδνας, που δεν έχει ανασκαφεί.
5. Κλεοπάτρα
Κόρη του Φιλίππου Β και της Ολυμπιάδας, αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ολοι την ήθελαν για σύζυγο, για ευνόητους λόγους: Ο Κάσσανδρος, ο Αντίγονος, ο Πτολεμαίος, ο Λυσίμαχος. Στο τέλος διαλέγει τον Πτολεμαίο. Όταν το 309 π.Χ. ξεκινά από τις Σάρδεις για την Αλεξάνδρεια (μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, η Κλεοπάτρα πηγαίνει στις Σάρδεις) δολοφονείται με εντολή του Κάσσανδρου.
6. Κάσσανδρος
Γιος του Αντιπάτρου, αντιβασιλιά της Μακεδονίας στα χρόνια της εκστρατείας του Αλεξάνδρου στην Ασία. Δεν ακολούθησε στην Ασία, παρέμεινε με τον πατέρα του στη Μακεδονία. Συγκρούεται με τον Πολυσπέρχοντα αλλά τελικά συμμαχεί μαζί του, όταν εκείνος δολοφονεί τον άλλο γιο του Αλέξανδρου, τον Ηρακλή. Ο Κάσσανδρος είναι ο δολοφόνος των μελών της βασιλικής οικογένειας. Εξόντωσε κάθε εξ αίματος συγγενή του Αλεξάνδρου που θα μπορούσε να εγείρει ζήτημα διαδοχής. Το 304 π.Χ. παίρνει τον τίτλο του βασιλιά της Μακεδονίας, το 298 πεθαίνει.
7. Νέαρχος / Λαομέδων / Ανδροσθένης
Οι τρεις ναύαρχοι του Αλεξάνδρου που συνδέονται με την Αμφίπολη. Ο Νέαρχος εξορίστηκε στην Αμφίπολη από τον Φίλιππο όταν έπεσε σε δυσμένεια. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο, ο οποίος τον έθεσε επικεφαλής του στόλου στην εκστρατεία της Ασίας.
8. Αντίγονος ο Μονόφθαλμος
Στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακηρύχθηκε βασιλιάς, διάδοχος του Αλεξάνδρου, το 306 π.Χ. Ηταν κυβερνήτης της Φρυγίας. Συγκρούστηκε με τον Περδίκκα, συμμάχησε με τον Αντίπατρο και μετά τον θάνατο του Περδίκκα ανέλαβε τη Μικρά Ασία και τη Συρία. Το 311 π.Χ. γίνεται ειρήνη μεταξύ των διαδόχων και αναγνωρίζεται η διαίρεση της επικράτειας: Η Ασία δίνεται στον Αντίγονο Μονόφθαλμο, η Μακεδονία / Ελλάδα στον Κάσσανδρο, η Θράκη στον Λυσίμαχο, η Αίγυπτος στον Πτολεμαίο και οι ανατολικές σατραπείες στον Σέλευκο. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Απέκτησε το προσωνύμιο «Μονόφθαλμος» ή «Κύκλωψ» όταν έχασε το αριστερό του μάτι στη μάχη.
9. Ηφαιστίωνας
Ο παιδικός φίλος, αξιωματικός, συνοδοιπόρος του Αλεξάνδρου. Η φιλία τους παραπέμπει στη σχέση Αχιλλέα- Πάτροκλου. Όταν πέθανε ο Ηφαιστίωνας -ξαφνικά, από πυρετό στα Εκβάτανα- ο Αλέξανδρος, όπως αναφέρει ο ιστορικός Αρριανός, έμεινε τρεις ημέρες χωρίς τροφή και διέταξε να σβήσει το ιερό πυρ στους ναούς όλης της χώρας (όπως όριζε το εθιμικό των Περσών στους θανάτους των βασιλέων). Η θεωρία που υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ο «ένοικος» του Τύμβου Καστά, λέει ότι ο τάφος χτίστηκε κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου το 325 π. Χ.
10. Ηρακλής
Ο πρωτότοκος, νόθος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της περσίδας ερωμένης του Βαρσίνης, κόρης του Σατράπη Αρταβάζου της Φρυγίας. Παρότι ζούσε σχεδόν ξεχασμένος στην Πέργαμο, δολοφονήθηκε -σε ηλικία 21 ετών- μαζί με τη μητέρα του από τον Πολυσπέρχοντα. Με τον θάνατο του έσβησε και ο τελευταίος απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 11. Πολυάνδριο
Η Αμφίπολη υπήρξε για αιώνες πεδίον δόξης λαμπρόν. Η μάχη του Δραβίσκου, το 422 η μάχη της Αμφίπολης, ακόμη και η μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ. -ο εμφύλιος που έκρινε τη μοίρα της Ρώμης, με δυνάμεις που ξεπερνούσαν τους 80.000 στρατιώτες- είναι μόνο μερικές από τις πολεμικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στην Αμφίπολη. Πιθανώς, ο Τύμβος Καστά και λόγω μεγέθους, είναι πολυάνδριο, μνημείο πεσόντων ή κενοτάφιο.
12. Πολυσπέρχων
Στρατηγός του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, τον οποίον ακολούθησε στην Ασία. Επέστρεψε στη Μακεδονία μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου και τοποθετήθηκε από τον Αντίπατρο, επίτροπος του κράτους αντί του γιου του Κάσσανδρου. Είχε συμμαχήσει με την Ολυμπιάδα και τη Ρωξάνη.
13. Φίλιππος ο Αριδαίος
Ή αλλιώς, Φίλιππος ο Γ. Γιος του Φιλίππου Β και της Φιλίνας, ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πνευματικά ασταθής από την παιδική του ηλικία, χρησιμοποιήθηκε τόσο από τον Περδίκκα για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του, όσο και από την Ολυμπιάδα, η οποία τελικά και διέταξε τη δολοφονία του, αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για τον αγαπημένο της γιο, Αλέξανδρο.
14. Φίλιππος ο Β
Οσοι αμφισβητούν την ταύτιση του τάφου στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας με τον βασιλιά Φίλιππο Β (παρότι οι Αιγές είναι η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων και όχι η Αμφίπολη), ή, εκτιμούν ότι πιθανώς υπάρχει και δεύτερο μνημείο προς τιμήν του Φιλίππου, αφήνουν τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Πηγή: thetoc.gr
Δημοσίευση: 27/09/2014.
Είναι ο πιο διάσημος άγνωστος «νεκρός» στην Ελλάδα των τελευταίων, τουλάχιστον, τριάντα ετών.
Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει εάν είναι ένας ή, πρόκειται για περισσότερα πρόσωπα, όπως ουδείς μπορεί να πει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με βεβαιότητα ότι, ο Τύμβος Καστά είναι όντως ταφικό μνημείο (και όχι, σύμφωνα με κάποιες υποθέσεις που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες χαμηλόφωνα, ιερό, ναός).
Στην ενημέρωση που έκανε χθες, η Αννα Παναγιωταρέα προς τους δημοσιογράφους, από το Μουσείο της Αμφίπολης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητας του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα».
Οι «διατυπωθείσες θεωρίες» για την ταυτότητα του νεκρού στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, που έως σήμερα «ανάγονται σε 14» είναι -ανεξαρτήτως επιστημονικής βάσης ή δημοφιλίας- οι εξής:
1. Μέγας Αλέξανδρος
Δεν επιβεβαιώνεται από τις ιστορικές πηγές, κανένας σοβαρός αρχαιολόγος δεν υιοθετεί τη θεωρία ότι, ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, ωστόσο, είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο pop εκδοχή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η Αμφίπολη είναι η πόλη από την οποία απέπλευσε για την Ασία. Ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Ενα δημοφιλές «σενάριο» είναι ότι, η μητέρα του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα μετέφερε τα οστά του στην Αμφίπολη. Οι πηγές αναφέρουν ως τόπο ταφής του την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για προσκύνημα στο ταφικό μνημείο του θεϊκού Αλέξανδρου τεσσάρων αυτοκρατόρων: Καίσαρας Αύγουστος, Ιούλιος Καίσαρας, Σεπτίμιος Σεβήρος, Καρακάλλας.
2. Ρωξάνη
Η «βάρβαρη», εκ Περσίας, σύζυγος του Αλεξάνδρου και μητέρα του γιου του, Αλεξάνδρου Δ, Ρωξάνη είχε καταφύγει στην Αμφίπολη για να διασωθεί από τους επιγόνους του Αλεξάνδρου. Η Αμφίπολη υπήρξε μοιραία για κείνη. Τη δολοφόνησε ο Κάσσανδρος, μαζί με τον γιο της και νόμιμο διάδοχο της αυτοκρατορίας, Αλέξανδρο Δ, το 310 π.Χ. -αφού πρώτα τους είχε εξορίσει στην Αμφίπολη για την «ασφάλεια» τους.Το όνομα της σήμαινε στη μητρική της γλώσσα «φωτεινή». Ο Αλέξανδρος είχε παντρευτεί τη Σογδιανή πριγκίπισσα για πολιτικούς λόγους, ωστόσο, σύμφωνα με τον Αρριανό, η Ρωξάνη υπήρξε καλλονή.
3. Αλέξανδρος ο Δ
Ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 13 ετών, μαζί με τη μητέρα του, Ρωξάνη, από τον σφετεριστή Κάσσανδρο, ήταν αγέννητος όταν πέθανε ο πατέρας του. Ο τάφος του (πρόκειται για την επικρατέστερη εκδοχή) βρίσκεται στον βασιλικό τάφο των Αιγών, σε απόσταση 4 μέτρων από τον τάφο του παππού του, Φιλίππου Β. «Τα στοιχεία οδηγούν στην ταύτιση του νεαρού νεκρού με τον Αλέξανδρο Δ΄ τον γιο του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης, ένα παιδί-βασιλιά που όντας αιχμάλωτος στην Αμφίπολη δολοφονήθηκε μαζί με την μητέρα του από τον Κάσσανδρο για να κάνει τόπο στη φιλοδοξία του σφετεριστή του θρόνου. Προφανώς ο ίδιος ο δολοφόνος, για να διασκεδάσει τις υποψίες των Μακεδόνων, έφερε, όπως όριζε το έθιμο, τον τελευταίο των Τημενιδών και τον έθαψε με τιμές στην πόλη που στάθηκε το λίκνο της γενιάς του...».
4. Ολυμπιάδα
Η πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου και μετέπειτα βασίλισσα των Μακεδόνων, σύζυγος του Φιλίππου Β και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δολοφονήθηκε με τον πλέον άγριο τρόπο, με λιθοβολισμό, κατόπιν εντολής του μεγάλου εχθρού της, Κάσσανδρου, το 316 π.Χ. Γυναίκα με ιδιαίτερη καλλιέργεια, η Ολυμπιάδα είχε έντονες μεταφυσικές ανησυχίες. Μυημένη στα βακχικά μυστήρια, υπηρέτησε για χρόνια ως ιέρεια το Μαντείο της Δωδώνης. Ετρεφε παθολογική αγάπη για τον Αλέξανδρο και ο θάνατος του τη συνέτριψε. Ήταν ιδιαιτέρως προστατευτική με τη Ρωξάνη και τον εγγονό της, Αλέξανδρο Δ. Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε έξι χρόνια πριν από τη Ρωξάνη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε εξοριστεί στην Αμφίπολη. Ο τάφος της εικάζεται ότι βρίσκεται στην Τούμπα της Πύδνας, που δεν έχει ανασκαφεί.
5. Κλεοπάτρα
Κόρη του Φιλίππου Β και της Ολυμπιάδας, αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ολοι την ήθελαν για σύζυγο, για ευνόητους λόγους: Ο Κάσσανδρος, ο Αντίγονος, ο Πτολεμαίος, ο Λυσίμαχος. Στο τέλος διαλέγει τον Πτολεμαίο. Όταν το 309 π.Χ. ξεκινά από τις Σάρδεις για την Αλεξάνδρεια (μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, η Κλεοπάτρα πηγαίνει στις Σάρδεις) δολοφονείται με εντολή του Κάσσανδρου.
6. Κάσσανδρος
Γιος του Αντιπάτρου, αντιβασιλιά της Μακεδονίας στα χρόνια της εκστρατείας του Αλεξάνδρου στην Ασία. Δεν ακολούθησε στην Ασία, παρέμεινε με τον πατέρα του στη Μακεδονία. Συγκρούεται με τον Πολυσπέρχοντα αλλά τελικά συμμαχεί μαζί του, όταν εκείνος δολοφονεί τον άλλο γιο του Αλέξανδρου, τον Ηρακλή. Ο Κάσσανδρος είναι ο δολοφόνος των μελών της βασιλικής οικογένειας. Εξόντωσε κάθε εξ αίματος συγγενή του Αλεξάνδρου που θα μπορούσε να εγείρει ζήτημα διαδοχής. Το 304 π.Χ. παίρνει τον τίτλο του βασιλιά της Μακεδονίας, το 298 πεθαίνει.
7. Νέαρχος / Λαομέδων / Ανδροσθένης
Οι τρεις ναύαρχοι του Αλεξάνδρου που συνδέονται με την Αμφίπολη. Ο Νέαρχος εξορίστηκε στην Αμφίπολη από τον Φίλιππο όταν έπεσε σε δυσμένεια. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο, ο οποίος τον έθεσε επικεφαλής του στόλου στην εκστρατεία της Ασίας.
8. Αντίγονος ο Μονόφθαλμος
Στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακηρύχθηκε βασιλιάς, διάδοχος του Αλεξάνδρου, το 306 π.Χ. Ηταν κυβερνήτης της Φρυγίας. Συγκρούστηκε με τον Περδίκκα, συμμάχησε με τον Αντίπατρο και μετά τον θάνατο του Περδίκκα ανέλαβε τη Μικρά Ασία και τη Συρία. Το 311 π.Χ. γίνεται ειρήνη μεταξύ των διαδόχων και αναγνωρίζεται η διαίρεση της επικράτειας: Η Ασία δίνεται στον Αντίγονο Μονόφθαλμο, η Μακεδονία / Ελλάδα στον Κάσσανδρο, η Θράκη στον Λυσίμαχο, η Αίγυπτος στον Πτολεμαίο και οι ανατολικές σατραπείες στον Σέλευκο. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Απέκτησε το προσωνύμιο «Μονόφθαλμος» ή «Κύκλωψ» όταν έχασε το αριστερό του μάτι στη μάχη.
9. Ηφαιστίωνας
Ο παιδικός φίλος, αξιωματικός, συνοδοιπόρος του Αλεξάνδρου. Η φιλία τους παραπέμπει στη σχέση Αχιλλέα- Πάτροκλου. Όταν πέθανε ο Ηφαιστίωνας -ξαφνικά, από πυρετό στα Εκβάτανα- ο Αλέξανδρος, όπως αναφέρει ο ιστορικός Αρριανός, έμεινε τρεις ημέρες χωρίς τροφή και διέταξε να σβήσει το ιερό πυρ στους ναούς όλης της χώρας (όπως όριζε το εθιμικό των Περσών στους θανάτους των βασιλέων). Η θεωρία που υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ο «ένοικος» του Τύμβου Καστά, λέει ότι ο τάφος χτίστηκε κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου το 325 π. Χ.
10. Ηρακλής
Ο πρωτότοκος, νόθος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της περσίδας ερωμένης του Βαρσίνης, κόρης του Σατράπη Αρταβάζου της Φρυγίας. Παρότι ζούσε σχεδόν ξεχασμένος στην Πέργαμο, δολοφονήθηκε -σε ηλικία 21 ετών- μαζί με τη μητέρα του από τον Πολυσπέρχοντα. Με τον θάνατο του έσβησε και ο τελευταίος απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 11. Πολυάνδριο
Η Αμφίπολη υπήρξε για αιώνες πεδίον δόξης λαμπρόν. Η μάχη του Δραβίσκου, το 422 η μάχη της Αμφίπολης, ακόμη και η μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ. -ο εμφύλιος που έκρινε τη μοίρα της Ρώμης, με δυνάμεις που ξεπερνούσαν τους 80.000 στρατιώτες- είναι μόνο μερικές από τις πολεμικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στην Αμφίπολη. Πιθανώς, ο Τύμβος Καστά και λόγω μεγέθους, είναι πολυάνδριο, μνημείο πεσόντων ή κενοτάφιο.
12. Πολυσπέρχων
Στρατηγός του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, τον οποίον ακολούθησε στην Ασία. Επέστρεψε στη Μακεδονία μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου και τοποθετήθηκε από τον Αντίπατρο, επίτροπος του κράτους αντί του γιου του Κάσσανδρου. Είχε συμμαχήσει με την Ολυμπιάδα και τη Ρωξάνη.
13. Φίλιππος ο Αριδαίος
Ή αλλιώς, Φίλιππος ο Γ. Γιος του Φιλίππου Β και της Φιλίνας, ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πνευματικά ασταθής από την παιδική του ηλικία, χρησιμοποιήθηκε τόσο από τον Περδίκκα για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του, όσο και από την Ολυμπιάδα, η οποία τελικά και διέταξε τη δολοφονία του, αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για τον αγαπημένο της γιο, Αλέξανδρο.
14. Φίλιππος ο Β
Οσοι αμφισβητούν την ταύτιση του τάφου στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας με τον βασιλιά Φίλιππο Β (παρότι οι Αιγές είναι η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων και όχι η Αμφίπολη), ή, εκτιμούν ότι πιθανώς υπάρχει και δεύτερο μνημείο προς τιμήν του Φιλίππου, αφήνουν τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Πηγή: thetoc.gr
Δημοσίευση: 27/09/2014.
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
«Ο Θέλος» στην Αμφίπολη
Κάπως έτσι δεν γινόταν κάποτε; Φαντασθείτε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη μιας Ελλάδας εντελώς διαφορετικής από τη σημερινή, πνιγμένης στη λασπουριά και την πλήξη της απομόνωσης. Οπου εκεί μια μέρα εμφανίζεται ένας θίασος, ένα περιφερόμενο μπουλούκι ρεπερτορίου για να παρουσιάσει την τραγωδία του Σαίξπηρ «Ο Θέλος» – αυτό το έχω κλέψει από θεατρική επιφυλλίδα του Μελά, ο οποίος το αναφέρει ως γεγονός. Σπαρματσέτα και πολύχρωμα κουρέλια, ξύλινα σπαθιά και αγριοφωνάρες για να υπογραμμισθεί η τραγικότητα των περιστάσεων. Χειροκροτήματα και γιούχα από το κοινό το οποίο, διχασμένο καθότι βαθιά ελληνικό, διαφωνεί ως προς την ποιότητα της παράστασης. Κάποιος ισχυρίζεται πως αυτό δεν είναι Σαίξπηρ, ο άλλος λέει πως είδε κάποτε Σαίξπηρ στο Λονδίνο και ήταν τελείως διαφορετικό –εκτός των άλλων μιλούσαν και αγγλικά–, ο τρίτος γελάει σαρδόνια και λέει πως αν δεν έχουν δει αρχαία τραγωδία, δεν ξέρουν τι θα πει τραγωδία και πάει λέγοντας. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ είχαν πάει να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν κάπως την πλήξη τους από τη βαριά μονοτονία της επαρχίας τους, την επομένη έχουν όλοι μεταξύ τους μαλλιοτραβηχτεί και έχουν φτάσει να μη μιλιούνται. Τηρουμένων όλων των αναλογιών, αυτό που συμβαίνει με την ανασκαφή της Αμφίπολης δεν διαφέρει και πολύ από τις επικές ιστορίες της μικρής επαρχιακής Ελλάδας.
Κατ’ αρχάς η ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία μια ωραία πρωία παρουσιάζει την ανασκαφή ως άφιξη υπέρλαμπρου θιάσου, που θα μας διασκεδάσει όλους με τα σκηνοθετικά του ευρήματα. Αφήνοντας, εννοείται, για το τέλος το εύρημα των ευρημάτων, την ταυτότητα του νεκρού, ο οποίος, αφήνει να εννοηθεί, δεν είναι κάνας τυχαίος οποιοσδήποτε αλλά μπορεί να είναι και ο ίδιος ο… Το σασπένς ανεβαίνει, στα δελτία εμφανίζονται διάφοροι σχετικοί και άσχετοι οι οποίοι έχουν άποψη για όλα τα ανασκαφικά ζητήματα της οικουμένης, οι αρχαιολόγοι αναλαμβάνουν τον ρόλο των σεισμολόγων, προειδοποιούν για μετασεισμικές δονήσεις και, εν κατακλείδι, το ζήτημα πολιτικοποιείται. Οι μεν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, οι γνωστοί μνημονιακοί και βάλε, υποστηρίζουν ότι ο τάφος είναι ασύλητος, άρα υπάρχει πολύ ζουμί σε όλη αυτή την ιστορία, κάποιοι προθυμοποιούνται να χαρακτηρίσουν το εύρημα «νέο Παρθενώνα» –προφανώς μη γνωρίζοντας ούτε τον παλαιό–, οι δε δυνάμεις της ενωμένης αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους έκτακτους αρχαιολόγους ανακοινώνουν ότι ο τάφος είναι συλημένος, άνθρακες ο θησαυρός, το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί μονομερώς και να γίνουν εκλογές χθες. Το κυριότερο θύμα του όλου γλεντιού είναι η σοβαρότητα, απόδειξη ότι η κυβέρνηση φτάνει να ορίσει και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του ταφικού μνημείου – θίασος στην κυριολεξία.
Προχθές, κάποια κυρία Παλαγγιά, αρχαιολόγος, η οποία δεν έχει πατήσει το πόδι της στην ανασκαφή, όμως προφανώς έχει ακούσει πολλά και ξέρει ακόμη περισσότερα, δηλώνει με όση επιστημονική σοβαρότητα έχει στη διάθεσή της πως το μνημείο δεν είναι ελληνιστικό αλλά ρωμαϊκό. Κατηγορεί μάλιστα την κ. Περιστέρη πως εκμεταλλεύεται πολιτικά την όλη υπόθεση, ενώ η κ. Παλαγγιά μιλάει αμιγώς επιστημονικά, αφού δεν έχει καν επισκεφθεί την ανασκαφή, αλλά όπως προείπα έχει ακούσει πολλά και ξέρει ακόμη περισσότερα. Θα μου πείτε, αν κάποιοι δεν είχαν μετατρέψει την ανασκαφή σε ύψιστο εθνικό θέμα, κοινώς δεν είχαν τζογάρει στην έλλειψη σοβαρότητας, δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία αν ήταν ρωμαϊκός ή ελληνιστικός ο τάφος. Αρκεί να μην αποδειχθεί πως είναι ο τάφος του Καραγκιόζη. Ποιο ταλέντο, ποιες ειδικές ικανότητες ή ανάγκες επιτρέπουν σε αυτήν τη δημόσια ζωή, κοινώς την κοινωνία, να μετατρέψει ακόμη και ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι μια αρχαιολογική ανασκαφή, σε ένα είδος τσίρκου όπου ο καθένας βγαίνει να παρουσιάσει το νούμερό του;
Πηγή: Καθημερινή
του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Δημοσίευση: 26/09/2014/
Κατ’ αρχάς η ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία μια ωραία πρωία παρουσιάζει την ανασκαφή ως άφιξη υπέρλαμπρου θιάσου, που θα μας διασκεδάσει όλους με τα σκηνοθετικά του ευρήματα. Αφήνοντας, εννοείται, για το τέλος το εύρημα των ευρημάτων, την ταυτότητα του νεκρού, ο οποίος, αφήνει να εννοηθεί, δεν είναι κάνας τυχαίος οποιοσδήποτε αλλά μπορεί να είναι και ο ίδιος ο… Το σασπένς ανεβαίνει, στα δελτία εμφανίζονται διάφοροι σχετικοί και άσχετοι οι οποίοι έχουν άποψη για όλα τα ανασκαφικά ζητήματα της οικουμένης, οι αρχαιολόγοι αναλαμβάνουν τον ρόλο των σεισμολόγων, προειδοποιούν για μετασεισμικές δονήσεις και, εν κατακλείδι, το ζήτημα πολιτικοποιείται. Οι μεν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, οι γνωστοί μνημονιακοί και βάλε, υποστηρίζουν ότι ο τάφος είναι ασύλητος, άρα υπάρχει πολύ ζουμί σε όλη αυτή την ιστορία, κάποιοι προθυμοποιούνται να χαρακτηρίσουν το εύρημα «νέο Παρθενώνα» –προφανώς μη γνωρίζοντας ούτε τον παλαιό–, οι δε δυνάμεις της ενωμένης αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους έκτακτους αρχαιολόγους ανακοινώνουν ότι ο τάφος είναι συλημένος, άνθρακες ο θησαυρός, το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί μονομερώς και να γίνουν εκλογές χθες. Το κυριότερο θύμα του όλου γλεντιού είναι η σοβαρότητα, απόδειξη ότι η κυβέρνηση φτάνει να ορίσει και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του ταφικού μνημείου – θίασος στην κυριολεξία.
Προχθές, κάποια κυρία Παλαγγιά, αρχαιολόγος, η οποία δεν έχει πατήσει το πόδι της στην ανασκαφή, όμως προφανώς έχει ακούσει πολλά και ξέρει ακόμη περισσότερα, δηλώνει με όση επιστημονική σοβαρότητα έχει στη διάθεσή της πως το μνημείο δεν είναι ελληνιστικό αλλά ρωμαϊκό. Κατηγορεί μάλιστα την κ. Περιστέρη πως εκμεταλλεύεται πολιτικά την όλη υπόθεση, ενώ η κ. Παλαγγιά μιλάει αμιγώς επιστημονικά, αφού δεν έχει καν επισκεφθεί την ανασκαφή, αλλά όπως προείπα έχει ακούσει πολλά και ξέρει ακόμη περισσότερα. Θα μου πείτε, αν κάποιοι δεν είχαν μετατρέψει την ανασκαφή σε ύψιστο εθνικό θέμα, κοινώς δεν είχαν τζογάρει στην έλλειψη σοβαρότητας, δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία αν ήταν ρωμαϊκός ή ελληνιστικός ο τάφος. Αρκεί να μην αποδειχθεί πως είναι ο τάφος του Καραγκιόζη. Ποιο ταλέντο, ποιες ειδικές ικανότητες ή ανάγκες επιτρέπουν σε αυτήν τη δημόσια ζωή, κοινώς την κοινωνία, να μετατρέψει ακόμη και ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι μια αρχαιολογική ανασκαφή, σε ένα είδος τσίρκου όπου ο καθένας βγαίνει να παρουσιάσει το νούμερό του;
Πηγή: Καθημερινή
του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Δημοσίευση: 26/09/2014/
Πόσο έχει κοστίσει μέχρι τώρα η ανασκαφή στην Αμφίπολη
Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί από το 2010 μέχρι σήμερα για την ανασκαφή στην Αμφίπολη; Η Αννα Παναγιωταρέα έδωσε σήμερα τα οικονομικά στοιχεία στη δημοσιότητα
Με τα λόγια «Βλέπω να τίθεται συχνά το θέμα για την χρηματοδότηση της ανασκαφής» η Αννα Παναγιωταρέα, παρουσίασε σήμερα, από την Αμφίπολη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη των εργασιών, τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά.
Στις 650.000 ευρώ ανέρχεται από το 2010 μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Τα ποσά και οι φορείς που έχουν συμβάλλει είναι αναλυτικά τα εξής:
2010: Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από την Νομαρχία Σερρών.
2011: Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.
2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
Η Αννα Παναγιωταρέα σημείωσε ότι «Η μελέτη που ανατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ-παρουσιάστηκε από την γ.γ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη, στο σεμινάριο για το ΕΣΠΑ, στις 28ης Αυγούστου- και αφορά στην οικονομική διάσταση του Πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, απέδειξε ότι: Α. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο ΕΕ συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. Β. Ενα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία».
Παράλληλα τόνισε πως είναι νωρίς να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες για τα ευρήματα στον τάφο. «Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής και διαθέτει και όλα τα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thetoc.gr
Δημοσίευση: 26/09/2014.
Με τα λόγια «Βλέπω να τίθεται συχνά το θέμα για την χρηματοδότηση της ανασκαφής» η Αννα Παναγιωταρέα, παρουσίασε σήμερα, από την Αμφίπολη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη των εργασιών, τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά.
Στις 650.000 ευρώ ανέρχεται από το 2010 μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Τα ποσά και οι φορείς που έχουν συμβάλλει είναι αναλυτικά τα εξής:
2010: Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από την Νομαρχία Σερρών.
2011: Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.
2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
Η Αννα Παναγιωταρέα σημείωσε ότι «Η μελέτη που ανατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ-παρουσιάστηκε από την γ.γ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη, στο σεμινάριο για το ΕΣΠΑ, στις 28ης Αυγούστου- και αφορά στην οικονομική διάσταση του Πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, απέδειξε ότι: Α. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο ΕΕ συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. Β. Ενα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία».
Παράλληλα τόνισε πως είναι νωρίς να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες για τα ευρήματα στον τάφο. «Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής και διαθέτει και όλα τα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thetoc.gr
Δημοσίευση: 26/09/2014.
Κ. Περιστέρη: Σε έναν μήνα τελειώνουμε
«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε, σήμερα, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη. Σε ό,τι αφορά το σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ανέφερε: «Τη δουλειά μας κάνουμε, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας». Εκ μέρους της ομάδας εργασίας, η αρχαιολόγος παρακάλεσε «να μένει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο μακράν πάσης παραφιλολογίας».
Πηγή: naftemporiki.gr
Δημοσίευση: 26/09/2014/
Πηγή: naftemporiki.gr
Δημοσίευση: 26/09/2014/
Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014
Αντεπίθεση της Περιστέρη: «Όσοι μιλούν για ρωμαϊκό τάφο εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα»
Η κόντρα των αρχαιολόγων για τον προσδιορισμό της ιστορικής περιόδου κατά την οποία κατασκευάστηκε ο «τάφος της Αμφίπολης», καλά κρατεί. Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη, με δηλώσεις της στην εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος αντίκρουσε την άποψη της Όλγας Παλαγγιά ότι ο τάφος είναι Ρωμαϊκός.
Μάλιστα η Κατερίνα Περιστέρη έκανε αιχμηρό σχόλιο για εκδοχές περί «Ρωμαϊκής εποχής», λέγοντας: «Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».
Επανέλαβε φυσικά την άποψή της ότι το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρα στα χρόνια μεταξύ 325 – 300 π.Χ.
Περιγράφοντας τις μοναδικές στιγμές που ζει το τελευταίο διάστημα στην Αμφίπολη η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρει: «Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».
Μια σημαντική πληροφορία που έδωσε η ίδια αφορά τέλος το χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο τάφος στο λόφο Καστά η αρχαιολόγος εκφράζει την ελπίδα πως: «μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα».
Πηγή: topontiki.gr
Δημοσίευση: 25/09/2014.
Μάλιστα η Κατερίνα Περιστέρη έκανε αιχμηρό σχόλιο για εκδοχές περί «Ρωμαϊκής εποχής», λέγοντας: «Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».
Επανέλαβε φυσικά την άποψή της ότι το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρα στα χρόνια μεταξύ 325 – 300 π.Χ.
Περιγράφοντας τις μοναδικές στιγμές που ζει το τελευταίο διάστημα στην Αμφίπολη η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρει: «Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».
Μια σημαντική πληροφορία που έδωσε η ίδια αφορά τέλος το χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο τάφος στο λόφο Καστά η αρχαιολόγος εκφράζει την ελπίδα πως: «μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα».
Πηγή: topontiki.gr
Δημοσίευση: 25/09/2014.
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014
Επίθεση της Παλαγγιά στην Περιστέρη για την Αμφίπολη
Για πολιτική εκμετάλλευση των ανασκαφών στην Αμφίπολη έκανε λόγο η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας, κ. Όλγα Παλαγγιά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Η δική μου άποψη είναι ότι είναι πολιτικός ο λόγος, για τον οποίο τόσο πολύ επιμένουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος. Δεν έχει σχέση με την επιστήμη, πιστεύω ότι γίνεται για πολιτικούς λόγους», κατήγγειλε η αρχαιολόγος ενώ για την υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αμφίπολη σχολίασε, «Η κ. Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση για την χρηματοδότηση».
Αμφίπολη
Πηγή: enikos.gr-MEGA [Dailymotion]
Δημοσίευση: 24/09/2014.
«Η δική μου άποψη είναι ότι είναι πολιτικός ο λόγος, για τον οποίο τόσο πολύ επιμένουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος. Δεν έχει σχέση με την επιστήμη, πιστεύω ότι γίνεται για πολιτικούς λόγους», κατήγγειλε η αρχαιολόγος ενώ για την υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αμφίπολη σχολίασε, «Η κ. Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση για την χρηματοδότηση».
Αμφίπολη
Πηγή: enikos.gr-MEGA [Dailymotion]
Δημοσίευση: 24/09/2014.
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014
Κ. Βαρώτσος: Εκαναν την Αμφίπολη επιταγή προς εξαργύρωση
Ο Ελληνας γλύπτης μιλά για τα «μαγικά» έργα που σμίλεψαν τεχνίτες στον τύμβο Καστά και τον κίνδυνο εκμετάλλευσης του μνημείου. «Φιγούρα παρακμιακή» ο Μ. Αλέξανδρος
Μπορεί να είναι ένας σημαντικός σύγχρονος Ελληνας γλύπτης, αρχαιολόγος, όμως, δεν είναι. Και η πρώτη αντίδραση του Κώστα Βαρώτσου όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει στο TheTOC.gr τις Καρυάτιδες του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, τους κυματισμούς των χιτώνων τους και την εποχή που θα πρέπει να χρονολογούνται, δήλωσε ορθά – κοφτά πως τέτοιες απαντήσεις δίνει η επιστήμη της αρχαιολογίας.
Κι όμως, η τέχνη της γλυπτικής που ο Ελληνας δημιουργός υπηρετεί με αμέτρητα δημόσια – και όχι μόνο – έργα του εντός και εκτός Ελλάδος, δεν μπορεί να μην έχει μπολιαστεί από τις εικόνες του μνημείου και των αγαλμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. «Ναι, εμπνέομαι απ’ αυτές τις εικόνες, παίρνω δύναμη απ’ αυτές, αλλά κοιτάω με μάτι “καθαρό”», απαντά. «Δεν ψάχνω να βρω τρόπους να εκμεταλλευτώ…»
«Oλη η Ελλάδα προσπαθεί να κρατηθεί σ’ έναν τάφο»
Για τον Βαρώτσο ένα από τα χαρακτηριστικότερα πράγματα που έχουν συμβεί αμέσως μετά την ανακάλυψη του τύμβου Καστά και τη σεναριολογία για τον ένοικο του είναι ότι «όλη η Ελλάδα προσπαθεί να κρατηθεί σ’ έναν τάφο». Oχι πως βρίσκει κάτι αρνητικό σ’ αυτό, απλά κατά τη γνώμη του θα πρέπει να «πατήσουμε» πάνω σ’ αυτή τη ανακάλυψη και να κοιτάξουμε πως θα μπορούσαμε να παράγουμε κάτι σύγχρονο. «Η ιστορία μας ανήκει στον παγκόσμιο πολιτισμό, δεν ανήκει σ’ εμάς», λέει ο ίδιος. «Γι’ αυτό κι εγώ στους φοιτητές μου (σ.σ. είναι καθηγητής Εικαστικών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ), αν ερωτηθώ θα απαντήσω πως αυτή η ανακάλυψη είναι άλλη μια “σκάλα” για να ανέβουμε πιο ψηλά, να πάμε πιο μπροστά. Ο στόχος μας πρέπει να είναι μεν να κρατηθούμε σ’ αυτό που λέγεται ιστορία αλλά να παράξουμε και σύγχρονο πολιτισμό κι όχι να προσπαθούμε να μετατρέψουμε το μνημείο σε “επιταγή” προς εξαργύρωση, άλλη μια “συναλλαγματική”.
Η Αμφίπολη και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση
Ο Ελληνας δημιουργός θίγει το θέμα του προγραμματισμού επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του τάφου της Αμφίπολης. Ομολογεί, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει μόνο στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και αλλού. Και καλώς ίσως υπάρχει για να δοθεί η πρέπουσα σημασία. Τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και σήμερα λίγα πράγματα έχουμε να “κρατηθούμε” ως Ελληνες. Ομολογώ ότι την τονώνει πολύ καλύτερα από το ποδόσφαιρο…», μας λέει
Μαγικά έργα από αρχιτεκτονική και στατική άποψη
Ως καλλιτέχνης και δημιουργός πως αισθάνεται απέναντι στα έργα ανθρώπινων χεριών, όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν ολόκληρες μετά από τόσους αιώνες βυθισμένες στη σιωπή; «Μου προκαλούν ένα δέος», απαντά, «κι όχι μόνο δέος αλλά μου δίνουν και μια ώθηση προς τα εμπρός. Από το μυαλό μου δεν φεύγουν ποτέ αυτές οι εικόνες. Είναι συνδεδεμένες με την κουλτούρα μου, είναι το σημείο αναφοράς μου, η έναρξη της πορείας μου…».
Θα μπορούσε, άραγε, να δει ανταγωνιστικά τέτοια δημιουργήματα: «Φυσικά και δεν έχω καμία τέτοια διάθεση, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι θα … χάσω από χέρι και δεν είμαι βλαξ». Και για τους τεχνίτες αυτών των έργων τι θα είχε να πει; «Τους μελετάω, τους θεωρώ κάτι σαν “δικούς μου ανθρώπους”. Τους θαυμάζω γι’ αυτά τα αριστουργήματα. Το μνημείο και τα όσα μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί είναι μαγικά πράγματα από άποψη αρχιτεκτονικής και στατικής. Τα όσα έχουν βρεθεί εντός του τύμβου είναι μαγικά αντικείμενα. Μακάρι να είχαμε τη μισή γνώση απ’ αυτή των αρχαίων οι οποίοι ήταν πολύ περισσότερο δραστήριοι από εμάς. Μπροστά σ’ αυτά τα δημιουργήματα νομίζω ότι είμαστε πολύ οκνηροί…», σχολιάζει.
Για τον Κώστα Βαρώτσο η γλυπτική και η τέχνη γενικότερα είναι σύγχρονη με τον homo sapiens. «Η τέχνη δεν κάνει τίποτα άλλο από ένα … μασάζ στον “μυ” της αντιληπτικότητας και της κατανόησης της ζωής και της ύπαρξης. Οι αρχαίοι την έφτασαν στο ψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φανταστεί κανείς».
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν παρακμιακός
Αραγε, έχει αγωνία για την αποκάλυψη του ονόματος του «ενοίκου» του τάφου; «Δεν έχω ιδιαίτερη αγωνία», μας απαντά. «Κι αν δεν βρουν τον στρατηγό τι έγινε; Ακόμα κι ο Μέγας Αλέξανδρος πρέπει να πω πως για μένα ήταν μια φιγούρα συγκλονιστική που κατάφερε να κατακτήσει τον τότε σύγχρονο κόσμο, αλλά… χάθηκε στο διάστημα. Αν κατακτητής δεν γυρίσει πίσω – αν δεν υπάρξει ο νόστος και η επιστροφή στα πάτρια εδάφη όπως λόγου χάρη ο Ομηρικός Οδυσσέας – δημιουργείται μια κατάσταση παρακμιακή. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κατά τη γνώμη μου παρακμιακή φιγούρα διότι δεν επέστρεψε. Αν είχε γυρίσει στην πατρίδα του όλα θα είχαν αποκτήσει ένα νόημα…»
Πηγή: the toc.gr
της Κατερίνας Λυμπεροπούλου
Δημοσίευση: 23/09/2014.
Μπορεί να είναι ένας σημαντικός σύγχρονος Ελληνας γλύπτης, αρχαιολόγος, όμως, δεν είναι. Και η πρώτη αντίδραση του Κώστα Βαρώτσου όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει στο TheTOC.gr τις Καρυάτιδες του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, τους κυματισμούς των χιτώνων τους και την εποχή που θα πρέπει να χρονολογούνται, δήλωσε ορθά – κοφτά πως τέτοιες απαντήσεις δίνει η επιστήμη της αρχαιολογίας.
Κι όμως, η τέχνη της γλυπτικής που ο Ελληνας δημιουργός υπηρετεί με αμέτρητα δημόσια – και όχι μόνο – έργα του εντός και εκτός Ελλάδος, δεν μπορεί να μην έχει μπολιαστεί από τις εικόνες του μνημείου και των αγαλμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. «Ναι, εμπνέομαι απ’ αυτές τις εικόνες, παίρνω δύναμη απ’ αυτές, αλλά κοιτάω με μάτι “καθαρό”», απαντά. «Δεν ψάχνω να βρω τρόπους να εκμεταλλευτώ…»
«Oλη η Ελλάδα προσπαθεί να κρατηθεί σ’ έναν τάφο»
Για τον Βαρώτσο ένα από τα χαρακτηριστικότερα πράγματα που έχουν συμβεί αμέσως μετά την ανακάλυψη του τύμβου Καστά και τη σεναριολογία για τον ένοικο του είναι ότι «όλη η Ελλάδα προσπαθεί να κρατηθεί σ’ έναν τάφο». Oχι πως βρίσκει κάτι αρνητικό σ’ αυτό, απλά κατά τη γνώμη του θα πρέπει να «πατήσουμε» πάνω σ’ αυτή τη ανακάλυψη και να κοιτάξουμε πως θα μπορούσαμε να παράγουμε κάτι σύγχρονο. «Η ιστορία μας ανήκει στον παγκόσμιο πολιτισμό, δεν ανήκει σ’ εμάς», λέει ο ίδιος. «Γι’ αυτό κι εγώ στους φοιτητές μου (σ.σ. είναι καθηγητής Εικαστικών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ), αν ερωτηθώ θα απαντήσω πως αυτή η ανακάλυψη είναι άλλη μια “σκάλα” για να ανέβουμε πιο ψηλά, να πάμε πιο μπροστά. Ο στόχος μας πρέπει να είναι μεν να κρατηθούμε σ’ αυτό που λέγεται ιστορία αλλά να παράξουμε και σύγχρονο πολιτισμό κι όχι να προσπαθούμε να μετατρέψουμε το μνημείο σε “επιταγή” προς εξαργύρωση, άλλη μια “συναλλαγματική”.
Κώστα Βαρώτσου "La Morrgia" (1996-7)
Τους βλέπω όλους να τρίβουν τα χέρια τους μ’ αυτή τη νέα ανακάλυψη για το πώς θα βγάλουν περισσότερα λεφτά. Αντίθετα, πρόκειται για μια λαμπερή σκάλα να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας και να παράγουμε τα δικά μας πράγματα»Η Αμφίπολη και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση
Ο Ελληνας δημιουργός θίγει το θέμα του προγραμματισμού επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του τάφου της Αμφίπολης. Ομολογεί, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει μόνο στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και αλλού. Και καλώς ίσως υπάρχει για να δοθεί η πρέπουσα σημασία. Τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και σήμερα λίγα πράγματα έχουμε να “κρατηθούμε” ως Ελληνες. Ομολογώ ότι την τονώνει πολύ καλύτερα από το ποδόσφαιρο…», μας λέει
Μαγικά έργα από αρχιτεκτονική και στατική άποψη
Ως καλλιτέχνης και δημιουργός πως αισθάνεται απέναντι στα έργα ανθρώπινων χεριών, όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν ολόκληρες μετά από τόσους αιώνες βυθισμένες στη σιωπή; «Μου προκαλούν ένα δέος», απαντά, «κι όχι μόνο δέος αλλά μου δίνουν και μια ώθηση προς τα εμπρός. Από το μυαλό μου δεν φεύγουν ποτέ αυτές οι εικόνες. Είναι συνδεδεμένες με την κουλτούρα μου, είναι το σημείο αναφοράς μου, η έναρξη της πορείας μου…».
Κώστα Βαρώτσου, "L' Approdo" (2012)
Θα μπορούσε, άραγε, να δει ανταγωνιστικά τέτοια δημιουργήματα: «Φυσικά και δεν έχω καμία τέτοια διάθεση, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι θα … χάσω από χέρι και δεν είμαι βλαξ». Και για τους τεχνίτες αυτών των έργων τι θα είχε να πει; «Τους μελετάω, τους θεωρώ κάτι σαν “δικούς μου ανθρώπους”. Τους θαυμάζω γι’ αυτά τα αριστουργήματα. Το μνημείο και τα όσα μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί είναι μαγικά πράγματα από άποψη αρχιτεκτονικής και στατικής. Τα όσα έχουν βρεθεί εντός του τύμβου είναι μαγικά αντικείμενα. Μακάρι να είχαμε τη μισή γνώση απ’ αυτή των αρχαίων οι οποίοι ήταν πολύ περισσότερο δραστήριοι από εμάς. Μπροστά σ’ αυτά τα δημιουργήματα νομίζω ότι είμαστε πολύ οκνηροί…», σχολιάζει.
Για τον Κώστα Βαρώτσο η γλυπτική και η τέχνη γενικότερα είναι σύγχρονη με τον homo sapiens. «Η τέχνη δεν κάνει τίποτα άλλο από ένα … μασάζ στον “μυ” της αντιληπτικότητας και της κατανόησης της ζωής και της ύπαρξης. Οι αρχαίοι την έφτασαν στο ψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φανταστεί κανείς».
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν παρακμιακός
Αραγε, έχει αγωνία για την αποκάλυψη του ονόματος του «ενοίκου» του τάφου; «Δεν έχω ιδιαίτερη αγωνία», μας απαντά. «Κι αν δεν βρουν τον στρατηγό τι έγινε; Ακόμα κι ο Μέγας Αλέξανδρος πρέπει να πω πως για μένα ήταν μια φιγούρα συγκλονιστική που κατάφερε να κατακτήσει τον τότε σύγχρονο κόσμο, αλλά… χάθηκε στο διάστημα. Αν κατακτητής δεν γυρίσει πίσω – αν δεν υπάρξει ο νόστος και η επιστροφή στα πάτρια εδάφη όπως λόγου χάρη ο Ομηρικός Οδυσσέας – δημιουργείται μια κατάσταση παρακμιακή. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κατά τη γνώμη μου παρακμιακή φιγούρα διότι δεν επέστρεψε. Αν είχε γυρίσει στην πατρίδα του όλα θα είχαν αποκτήσει ένα νόημα…»
Πηγή: the toc.gr
της Κατερίνας Λυμπεροπούλου
Δημοσίευση: 23/09/2014.
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014
Αμφίπολη: Αισιοδοξία ότι η σαρκοφάγος είναι άθικτη
Για πρώτη φορά στην ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης τα στοιχεία δείχνουν πως ίσως ο τυμβωρύχος να έπεσε σε... τοίχο και να μη βρήκε τελικά τη σαρκοφάγο με το νεκρό και τα κτερίσματά του, εάν υπάρχουν.
Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», αυτό συνέβη γιατί ο τάφος είναι υπόγειος και αν κοίταξε από την τρύπα πλάτους 15 εκατοστών η οποία βρίσκεται σε μεγάλο ύψος κοντά στο τύμπανο του θόλου, δεν θα είδε παρά μόνο χώμα και δεν θα μπήκε στον κόπο να την ανοίξει περισσότερο.
Η μελέτη του μαρμάρινου θυρώματος που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει πως το άνοιγμα που οδηγεί σε κάποιους άλλους, πιθανόν υπόγειους χώρους, δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου αλλά έκκεντρα προς τα αριστερά.
Αυτή την στιγμή πάντως η επίχωση του τρίτου θαλάμου και η κακή κατάσταση διατήρησης του θόλου, που απαιτεί έργα στερέωσης δεν βοηθάει την ανασκαφική έρευνα στο επίμαχο σημείο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα σενάρια για τι θα ακολουθήσει είναι πολλά. Στον επόμενο χώρο θα βρεθεί κάποιος άλλος θάλαμος; Θα αποκαλυφθεί μια κρύπτη ή κόγχη όπου θα είναι τοποθετημένος ο νεκρός; Ή θα συνεχίζεται η επαλληλία των θαλάμων υπογείως; Αν ισχύει πάντως η τελευταία εκδοχή ίσως να έχουμε μια πρώιμη εμφάνιση κατακομβών.
Μενδώνη: Δεν ξέρουμε τι κρύβει ο τρίτος θάλαμος
«Η ανασκαφή θέλει το χρόνο της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις με τις Καρυάτιδες, η κ. Μενδώνη επισήμανε μιλώντας στον Ant1 ότι ακόμα δεν ξέρουν τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, «για να πάμε στον τέταρτο», προσθέτοντας ότι η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, «δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας, ωστόσο κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».
Πηγή: ANT1news - capital.gr [youtube]
Δημοσίευση: 22/09/2014.
Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», αυτό συνέβη γιατί ο τάφος είναι υπόγειος και αν κοίταξε από την τρύπα πλάτους 15 εκατοστών η οποία βρίσκεται σε μεγάλο ύψος κοντά στο τύμπανο του θόλου, δεν θα είδε παρά μόνο χώμα και δεν θα μπήκε στον κόπο να την ανοίξει περισσότερο.
Η μελέτη του μαρμάρινου θυρώματος που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει πως το άνοιγμα που οδηγεί σε κάποιους άλλους, πιθανόν υπόγειους χώρους, δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου αλλά έκκεντρα προς τα αριστερά.
Αυτή την στιγμή πάντως η επίχωση του τρίτου θαλάμου και η κακή κατάσταση διατήρησης του θόλου, που απαιτεί έργα στερέωσης δεν βοηθάει την ανασκαφική έρευνα στο επίμαχο σημείο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα σενάρια για τι θα ακολουθήσει είναι πολλά. Στον επόμενο χώρο θα βρεθεί κάποιος άλλος θάλαμος; Θα αποκαλυφθεί μια κρύπτη ή κόγχη όπου θα είναι τοποθετημένος ο νεκρός; Ή θα συνεχίζεται η επαλληλία των θαλάμων υπογείως; Αν ισχύει πάντως η τελευταία εκδοχή ίσως να έχουμε μια πρώιμη εμφάνιση κατακομβών.
Μενδώνη: Δεν ξέρουμε τι κρύβει ο τρίτος θάλαμος
«Η ανασκαφή θέλει το χρόνο της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις με τις Καρυάτιδες, η κ. Μενδώνη επισήμανε μιλώντας στον Ant1 ότι ακόμα δεν ξέρουν τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, «για να πάμε στον τέταρτο», προσθέτοντας ότι η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, «δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας, ωστόσο κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».
Πηγή: ANT1news - capital.gr [youtube]
Δημοσίευση: 22/09/2014.
Κώστας Τασούλας: Δεν θα αργήσει η απάντηση για την Αμφίπολη
«Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου»
Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου» είπε στο Mega, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Έχω την αίσθηση ότι είναι αδύνατον να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε ο Κ.Τασούλας. Ωστόσο, αργότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο κ. Τασούλας επανήλθε διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο πυουργός Πολιτισμού».
Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.
Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια».
Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. Την Κυριακή έγινε γνωστό πως αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, ύψους 2,27μ.
Παράλληλα, η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες.
Από τη διεπιστημονική ομάδα αποφασίστηκε η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Επίσης, θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και η επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
Τέλος, πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
Πηγή: Το Βήμα
Δημοσίευση: 22/09/2014.
Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας που σώζεται σχεδόν ακέραιο η μία από τις δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες , από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ. αποκαλύφθηκαν με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, κατά τις ανασκαφικές εργασίες που συνεχίζονται στον λόφο «Καστά», στην Αμφίπολη, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου» είπε στο Mega, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Έχω την αίσθηση ότι είναι αδύνατον να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε ο Κ.Τασούλας. Ωστόσο, αργότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο κ. Τασούλας επανήλθε διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο πυουργός Πολιτισμού».
Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.
Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια».
Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. Την Κυριακή έγινε γνωστό πως αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, ύψους 2,27μ.
Παράλληλα, η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες.
Από τη διεπιστημονική ομάδα αποφασίστηκε η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Επίσης, θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και η επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
Τέλος, πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
Πηγή: Το Βήμα
Δημοσίευση: 22/09/2014.
Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014
Τζήμερος: Χοντροκομμένες οι Καρυάτιδες
Σε αρνητική αισθητική αποτίμηση για τις δυο γνωστές Καρυάτιδες του τάφου της Αμφίπολης, προχώρησε πριν λίγο ο κ. Θάνος Τζήμερος, πρόεδρος του κόμματος Δημίουργία, ξανά!, θεωρώντας ότι αποτελούν κακή μίμηση των κλασικών προτύπων.
Ειδικότερα, ο κ. Τζήμερος έγραψε στο λογαριασμό του στο F/B:
«Οι εκστασιασμένοι ρεπόρτερ περιγράφουν τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης ως υψηλής τεχνικής και μοναδικής αισθητικής ευρήματα. Εμένα πάλι μου φαίνονται χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης που έχουν τόση σχέση με την αισθητική της κλασικής εποχής όσο και οι βάρκες στα κορνιζάδικα με τον Βολανάκη.Σαν κάποιος να ήθελε σώνει και καλά να μιμηθεί κάτι που θαύμαζε, αλλά δεν διέθετε ανάλογο γούστο ούτε και ανάλογους γλύπτες».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις σήμερα δόθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τις Καρυάτιδες αποκαλυμμένες στο σύνολό τους.
Πηγή: athensvoice.gr
Δημοσίευση: 21/09/2014.
Τασούλας: "Δέος και συγκίνηση για τις Καρυάτιδες"
"Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη"
Δέος προκαλούν παγκοσμίως οι Καρυάτιδες και προκαλούν συγκίνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας στη ΝΕΡΙΤ και συνέχισε: "Η αρχική άποψη ότι πρόκειται για ένα μνημείο σπάνιο, μοναδικό και εντυπωσιακό επιβεβαιώνεται από κάθε μέρα της ανασκαφικής εργασίας".
Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε επίσης ότι "Είμαστε μπροστά σ' ένα μνημείο το οποίο είναι εντυπωσιακό και σπάνιο και από πλευράς μεγέθους και από πλευράς καλλιτεχνικής αξίας" καθώς και ότι η ανακάλυψη έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ
Πηγή: parapolitika.gr -ΝΕΡΙΤ [youtube]
Δημοσίευση: 21/09/2014.
Δέος προκαλούν παγκοσμίως οι Καρυάτιδες και προκαλούν συγκίνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας στη ΝΕΡΙΤ και συνέχισε: "Η αρχική άποψη ότι πρόκειται για ένα μνημείο σπάνιο, μοναδικό και εντυπωσιακό επιβεβαιώνεται από κάθε μέρα της ανασκαφικής εργασίας".
Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε επίσης ότι "Είμαστε μπροστά σ' ένα μνημείο το οποίο είναι εντυπωσιακό και σπάνιο και από πλευράς μεγέθους και από πλευράς καλλιτεχνικής αξίας" καθώς και ότι η ανακάλυψη έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ
Πηγή: parapolitika.gr -ΝΕΡΙΤ [youtube]
Δημοσίευση: 21/09/2014.
Και τέταρτος θάλαμος στον τύμβο - Ολόσωμες οι Καρυάτιδες
Για ενδείξεις που συνάδουν με την ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, έκανε λόγο η γγ του Υπουργείου Πολιτισμού, την ώρα που έρχονται στο φως εκπληκτικές φωτογραφίες από την πλήρη αποκάλυψη των ύψους 2,27 μέτρων Καρυάτιδων, στην οποία προχώρησαν οι αρχαιολόγοι, μετά την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο.
Οι Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.
Στην ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού αναφέρεται:
Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ.
Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις
Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.
Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ.
Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων.
Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες.
Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.
Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.
Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C.
Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.
Όσον αφορά στις τεχνικές εργασίες, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται:
Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου.
Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου.
Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο. Απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
Δημοσίευση: 21/09/2014.
----------------------------------------
Σχετικά βίντεο:
Πηγή: newsittv-mega [youtube]
Δημοσίευση: 21/09/2014.
Οι Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.
Στην ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού αναφέρεται:
Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ.
Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις
Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.
Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες. Έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις.
Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ.
Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων.
Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες.
Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.
Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.
Με εξαιρετική λεπτομέρεια έχουν αποδοθεί τα ακροδάχτυλα των ποδιών
Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C.
Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.
Όσον αφορά στις τεχνικές εργασίες, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται:
Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου.
Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Οι καρυάτιδες στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ.
Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου.
Όπως φαίνεται στο σχέδιο, η όψη των βάθρων πάνω στα οποία στέκονται οι Καρυάτιδες, είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες.
Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο. Απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
Γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις.
Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
Μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στον βόρειο τοίχο.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
Δημοσίευση: 21/09/2014.
----------------------------------------
Σχετικά βίντεο:
Πηγή: newsittv-mega [youtube]
Δημοσίευση: 21/09/2014.
"Πόλεμος» γύρω από τον τύμβο"
H... μάχη της Αμφίπολης συνεχίζεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όπως και όλες οι εξελίξεις που αφορούν την ανασκαφή
Η ίδια η ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, είχε αποφύγει όλες τις τελευταίες εβδομάδες να παρέμβει και να απαντήσει στις λογής εικασίες που έχουν διατυπωθεί γύρω από το ταφικό μνημείο, επαναλαμβάνοντας ότι «θα μιλήσει η ίδια η ανασκαφή». Ομως η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων την περασμένη εβδομάδα, που διατύπωνε αιχμές για τον τρόπο που εκτελείται, προκάλεσε την αντίδραση της κ. Περιστέρη. Με μια επιστολή της απάντησε δείχνοντας την ενόχλησή της, τονίζοντας ότι η ανασκαφή διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων.
Λίγες μέρες μετά και ενώ αρκετοί επώνυμοι από τον χώρο της αρχαιολογίας συνέχιζαν να διατυπώνουν λογής εικασίες -από το ποιον κρύβει ο τάφος μέχρι να τον προσδιορίζουν αυθαίρετα στους ρωμαϊκούς χρόνους-, ζήτησε να έχει η ίδια μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους και να δώσει απαντήσεις. Να θυμίσουμε ότι όταν το καλοκαίρι του 2013 κάποια ΜΜΕ και αρχαιολογούντες είχαν στήσει έναν χορό με ανεύθυνες πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η ίδια είχε αντιδράσει έντονα, ζητώντας να δείξουν σοβαρότητα, τονίζοντας ότι είναι αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα τα περί τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και αυτήν τη φορά η κ. Περιστέρη ζήτησε αυτοσυγκράτηση, επικρίνοντας όσους μιλάνε χωρίς να έχουν δει καν την ανασκαφή ή να έχουν κάποια επαφή μαζί της.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, Υπεύθυνη ανασκαφών Αμφίπολης
«Μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα»
«Το να πει ένας επιστήμονας, και μάλιστα αρχαιολόγος, ποιος είναι μέσα δεν έχει νόημα γιατί δεν το ξέρουμε. Προχωρούμε βήμα βήμα, και βλέπουμε», ήταν η απάντηση της Κ. Περιστέρη αναφορικά με το ποιον κρύβει ο τάφος και συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Για το αν ο τάφος είναι συλημένος, είπε ότι οι όλοι οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι με χώμα και υπάρχουν σφραγισματα που δείχνουν ότι έγινε αγώνας ώστε να μην μπορεί να εισχωρήσουν άνθρωποι, και διατυπώνει την υπόθεση ότι αν μπήκαν τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, «δεν θα πήγαιναν μακριά». Οσο για τη χρονολόγηση του μνημείου, είναι κατηγορηματική, προσδιορίζοντάς τη στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (από το 325 ως το 300 π.Χ.).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΒΕΡΙΟΣ, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ακαδημαϊκός
Μοναδικός ο τάφος
Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για έναν μοναδικό τάφο σε μέγεθος και μορφή. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό από ιστορικές πηγές ότι ο Αλέξανδρος ο Γ' δεν ετάφη στη Μακεδονία. Αλλά ακόμα και εάν συνέβαινε αυτό, η ταφή του θα γινόταν στις Αιγές, όπου βρίσκονται οι τάφοι των βασιλιάδων της Μακεδονίας, όχι στην Αμφίπολη», έχει δηλώσει χωρίς να αποκλείει να ανήκει ο τάφος στη Ρωξάνη ή στον γιο της Αλέξανδρο Δ'.
ΟΛΓΑ ΠΑΛΑΓΓΙΑ, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπ. Αθηνών
Στη ρωμαϊκή εποχή
«Οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες είναι στοιχεία ικανά για να "κλειδώσουν"» τη χρονολόγηση του μνημείου στη ρωμαϊκή εποχή. Θέλω επίσης να επισημάνω την ομοιότητα του τύμβου Καστά με το Μαυσωλείο του Οκταβιανού (μετέπειτα Αυγούστου) στη Ρώμη. Το Μαυσωλείο χτίστηκε γύρω στο 28 π.Χ. και έχει τη μορφή τύμβου όπου τα χώματα συγκρατούνται από τοιχοδομία. Στην κορυφή του υπήρχε μνημείο, στην προκειμένη περίπτωση άγαλμα του Αυγούστου». Οσο για το ποιος θα μπορούσε να έχει ταφεί στην Αμφίπολη, είναι κατηγορηματική: «Οι πεσόντες από τη μάχη των Φιλίππων».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ, Καθηγητής στο Παν. Αθηνών, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Δεν ξεπερνά τον 4ο αιώνα
Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλο αυτό το εύρημα είναι σύγχρονο, κατασκευάστηκε ολόκληρο την ίδια εποχή. Τα αρχιτεκτονικά και τα πλαστικά του στοιχεία είναι της ίδιας εποχής, που δεν ξεπερνάει τον 4ο π.Χ. αιώνα. Το εύρημα είναι από τα συγκλονιστικότερα των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία», έχει πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ενώ για τον ένοικο του τάφου εκτίμησε: «Είναι βέβαιο ότι στο ταφικό μνημείο είναι θαμμένος άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, αρχιτέκτονας
Πραγματικά πολύτιμος
«Ο τάφος αυτός είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ελλάδα. Τα αρχιτεκτονικά του σχέδια και η ποιότητά τους τον καθιστούν πραγματικά πολύτιμο. Αν είναι συλημένος, δεν θα βρεθεί η κοσμηματοθήκη. Μπορεί να βρεθούν, όμως, άλλα αντικείμενα, όπως μαρμάρινα έπιπλα. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πάντως είναι καταπληκτικά», δήλωσε, ενώ αναφορικά με τις Καρυάτιδες έχει επισημάνει ότι διαχρονικά συμβολίζουν τον θάνατο και τον τάφο.
ΜΑΪΚΛ ΓΟΥΝΤ, Βρετανός ρεπόρτερ και ερευνητής του BBC, συγγραφέας
Ασύλητος ο τάφος
«Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και εν πάση περιπτώσει η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια. Προσωπικά υποθέτω, και φυσικά είναι μόνο υπόθεση, ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι κάποιου από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν ανήκει σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Εθνος» και για το ενδεχόμενο σύλησής του, ανέφερε: «Αν ο τάφος είχε συληθεί, τότε αντικείμενά του θα είχαν βρεθεί σε συλλογές, καθώς και σε μουσεία του εξωτερικού»
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ
Νομίζω ότι έχει συληθεί
«Είναι απίθανο το σενάριο της χρονολόγησης του μνημείου στα ρωμαϊκά χρόνια. Αν βρεθούν οστά, θα έχουμε το φύλο και την ηλικία του νεκρού και έτσι θα αποκλειστεί κάποιος και θα ενισχυθεί το σενάριο για κάποιον άλλον. Πρέπει να ήταν πολύ σημαντικός ή πολλοί σημαντικοί άνθρωποι μέσα στον τάφο. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται θάλαμοι μακεδονικών τάφων με άμμο μέχρι την οροφή. Επιπροσθέτως στους δύο θαλάμους υπάρχει μια περίεργη διαταραχή, καθώς και τρύπες σε σημεία των διαφραγματικών τοίχων που δεν δικαιολογούνται. Νομίζω ότι έχει συληθεί ο τάφος»
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ, Διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη
Μεγάλος στρατηγός
«Ο Αλέξανδρος ο Μέγας θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια. Ο,τι άλλο ακούγεται είναι ένα φιάσκο. Ο τύμβος Καστά είναι ο μεγαλύτερος τύμβος που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το εύρημα είναι εντυπωσιακό. Ακριβώς επειδή ο τύμβος είναι κολοσσιαίος, μπορεί να κρύβει στην «καρδιά» του απείραχτα μνημεία. Πιστεύω πως είναι ο τάφος ενός μεγάλου στρατηγού που έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ένας μακεδονικός τάφος ενός εταίρου του μεγάλου στρατηγού. Αποκλείω ότι εκεί βρίσκονται η Ρωξάνη και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ- ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Δημοσίευση: 21/09/204.
Η ίδια η ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη, είχε αποφύγει όλες τις τελευταίες εβδομάδες να παρέμβει και να απαντήσει στις λογής εικασίες που έχουν διατυπωθεί γύρω από το ταφικό μνημείο, επαναλαμβάνοντας ότι «θα μιλήσει η ίδια η ανασκαφή». Ομως η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων την περασμένη εβδομάδα, που διατύπωνε αιχμές για τον τρόπο που εκτελείται, προκάλεσε την αντίδραση της κ. Περιστέρη. Με μια επιστολή της απάντησε δείχνοντας την ενόχλησή της, τονίζοντας ότι η ανασκαφή διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων.
Λίγες μέρες μετά και ενώ αρκετοί επώνυμοι από τον χώρο της αρχαιολογίας συνέχιζαν να διατυπώνουν λογής εικασίες -από το ποιον κρύβει ο τάφος μέχρι να τον προσδιορίζουν αυθαίρετα στους ρωμαϊκούς χρόνους-, ζήτησε να έχει η ίδια μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους και να δώσει απαντήσεις. Να θυμίσουμε ότι όταν το καλοκαίρι του 2013 κάποια ΜΜΕ και αρχαιολογούντες είχαν στήσει έναν χορό με ανεύθυνες πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η ίδια είχε αντιδράσει έντονα, ζητώντας να δείξουν σοβαρότητα, τονίζοντας ότι είναι αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα τα περί τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και αυτήν τη φορά η κ. Περιστέρη ζήτησε αυτοσυγκράτηση, επικρίνοντας όσους μιλάνε χωρίς να έχουν δει καν την ανασκαφή ή να έχουν κάποια επαφή μαζί της.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, Υπεύθυνη ανασκαφών Αμφίπολης
«Μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα»
«Το να πει ένας επιστήμονας, και μάλιστα αρχαιολόγος, ποιος είναι μέσα δεν έχει νόημα γιατί δεν το ξέρουμε. Προχωρούμε βήμα βήμα, και βλέπουμε», ήταν η απάντηση της Κ. Περιστέρη αναφορικά με το ποιον κρύβει ο τάφος και συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Για το αν ο τάφος είναι συλημένος, είπε ότι οι όλοι οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι με χώμα και υπάρχουν σφραγισματα που δείχνουν ότι έγινε αγώνας ώστε να μην μπορεί να εισχωρήσουν άνθρωποι, και διατυπώνει την υπόθεση ότι αν μπήκαν τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, «δεν θα πήγαιναν μακριά». Οσο για τη χρονολόγηση του μνημείου, είναι κατηγορηματική, προσδιορίζοντάς τη στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (από το 325 ως το 300 π.Χ.).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΒΕΡΙΟΣ, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ακαδημαϊκός
Μοναδικός ο τάφος
Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για έναν μοναδικό τάφο σε μέγεθος και μορφή. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό από ιστορικές πηγές ότι ο Αλέξανδρος ο Γ' δεν ετάφη στη Μακεδονία. Αλλά ακόμα και εάν συνέβαινε αυτό, η ταφή του θα γινόταν στις Αιγές, όπου βρίσκονται οι τάφοι των βασιλιάδων της Μακεδονίας, όχι στην Αμφίπολη», έχει δηλώσει χωρίς να αποκλείει να ανήκει ο τάφος στη Ρωξάνη ή στον γιο της Αλέξανδρο Δ'.
ΟΛΓΑ ΠΑΛΑΓΓΙΑ, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπ. Αθηνών
Στη ρωμαϊκή εποχή
«Οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες είναι στοιχεία ικανά για να "κλειδώσουν"» τη χρονολόγηση του μνημείου στη ρωμαϊκή εποχή. Θέλω επίσης να επισημάνω την ομοιότητα του τύμβου Καστά με το Μαυσωλείο του Οκταβιανού (μετέπειτα Αυγούστου) στη Ρώμη. Το Μαυσωλείο χτίστηκε γύρω στο 28 π.Χ. και έχει τη μορφή τύμβου όπου τα χώματα συγκρατούνται από τοιχοδομία. Στην κορυφή του υπήρχε μνημείο, στην προκειμένη περίπτωση άγαλμα του Αυγούστου». Οσο για το ποιος θα μπορούσε να έχει ταφεί στην Αμφίπολη, είναι κατηγορηματική: «Οι πεσόντες από τη μάχη των Φιλίππων».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ, Καθηγητής στο Παν. Αθηνών, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Δεν ξεπερνά τον 4ο αιώνα
Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλο αυτό το εύρημα είναι σύγχρονο, κατασκευάστηκε ολόκληρο την ίδια εποχή. Τα αρχιτεκτονικά και τα πλαστικά του στοιχεία είναι της ίδιας εποχής, που δεν ξεπερνάει τον 4ο π.Χ. αιώνα. Το εύρημα είναι από τα συγκλονιστικότερα των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία», έχει πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ενώ για τον ένοικο του τάφου εκτίμησε: «Είναι βέβαιο ότι στο ταφικό μνημείο είναι θαμμένος άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, αρχιτέκτονας
Πραγματικά πολύτιμος
«Ο τάφος αυτός είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ελλάδα. Τα αρχιτεκτονικά του σχέδια και η ποιότητά τους τον καθιστούν πραγματικά πολύτιμο. Αν είναι συλημένος, δεν θα βρεθεί η κοσμηματοθήκη. Μπορεί να βρεθούν, όμως, άλλα αντικείμενα, όπως μαρμάρινα έπιπλα. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πάντως είναι καταπληκτικά», δήλωσε, ενώ αναφορικά με τις Καρυάτιδες έχει επισημάνει ότι διαχρονικά συμβολίζουν τον θάνατο και τον τάφο.
ΜΑΪΚΛ ΓΟΥΝΤ, Βρετανός ρεπόρτερ και ερευνητής του BBC, συγγραφέας
Ασύλητος ο τάφος
«Ο Μέγας Αλέξανδρος σχεδίαζε περισσότερους από έναν τάφους για τον εαυτό του και εν πάση περιπτώσει η επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βαβυλώνα και όχι στην Αλεξάνδρεια. Προσωπικά υποθέτω, και φυσικά είναι μόνο υπόθεση, ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι κάποιου από τους διαδόχους ή τους αντιβασιλείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν ανήκει σε μέλος ή μέλη της άμεσης οικογένειάς του», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Εθνος» και για το ενδεχόμενο σύλησής του, ανέφερε: «Αν ο τάφος είχε συληθεί, τότε αντικείμενά του θα είχαν βρεθεί σε συλλογές, καθώς και σε μουσεία του εξωτερικού»
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ
Νομίζω ότι έχει συληθεί
«Είναι απίθανο το σενάριο της χρονολόγησης του μνημείου στα ρωμαϊκά χρόνια. Αν βρεθούν οστά, θα έχουμε το φύλο και την ηλικία του νεκρού και έτσι θα αποκλειστεί κάποιος και θα ενισχυθεί το σενάριο για κάποιον άλλον. Πρέπει να ήταν πολύ σημαντικός ή πολλοί σημαντικοί άνθρωποι μέσα στον τάφο. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται θάλαμοι μακεδονικών τάφων με άμμο μέχρι την οροφή. Επιπροσθέτως στους δύο θαλάμους υπάρχει μια περίεργη διαταραχή, καθώς και τρύπες σε σημεία των διαφραγματικών τοίχων που δεν δικαιολογούνται. Νομίζω ότι έχει συληθεί ο τάφος»
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ, Διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη
Μεγάλος στρατηγός
«Ο Αλέξανδρος ο Μέγας θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια. Ο,τι άλλο ακούγεται είναι ένα φιάσκο. Ο τύμβος Καστά είναι ο μεγαλύτερος τύμβος που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το εύρημα είναι εντυπωσιακό. Ακριβώς επειδή ο τύμβος είναι κολοσσιαίος, μπορεί να κρύβει στην «καρδιά» του απείραχτα μνημεία. Πιστεύω πως είναι ο τάφος ενός μεγάλου στρατηγού που έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ένας μακεδονικός τάφος ενός εταίρου του μεγάλου στρατηγού. Αποκλείω ότι εκεί βρίσκονται η Ρωξάνη και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ- ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Δημοσίευση: 21/09/204.
Θαυμασμός του Πατριάρχη για την ανασκαφή στην Αμφίπολη
"Η γη της Θράκης και της ευρυτέρας Ελλάδος συντηρεί και κρύπτει την κληρονομιά μας, την οποία σταδιακώς μας αποδίδει, ως μετά θαυμασμού και εγκαυχήσεως παρακολουθούμεν τας ημέρας ταύτας στην ιστορική Αμφίπολη της πλησιοχώρου της Ανατολικής Μακεδονίας" επεσήμανε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη, σε αποστροφή της ομιλίας του, στην Ορεστιάδα, αναφερόμενος στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής και της χώρας.
«Η γη της Θράκης και της ευρυτέρας Ελλάδος συντηρεί και κρύπτει την κληρονομιά μας, την οποία σταδιακώς μας αποδίδει, ως μετά θαυμασμού και εγκαυχήσεως παρακολουθούμεν τας ημέρας ταύτας στην ιστορική Αμφίπολη της πλησιοχώρου της Ανατολικής Μακεδονίας» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Τη χαρά του για την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην περιοχή, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος. Σε ερώτηση για την αναφορά του κ.κ. Βαρθολομαίου στην ανασκαφή της Αμφίπολης απάντησε: «Όλοι παρακολουθούμε με θαυμασμό τα ευρήματα της Αμφίπολης».
Μιλώντας στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ηθική και πνευματική διάσταση της κρίσης και στη «δυσχερή αυτή περίοδο» για τη χώρα και τον λαό, προτρέποντάς τον να εμπνευστεί από την «υπομονή» και την «καρτερία» που επέδειξε ο εορτάζοντας 'Αγιος Ευστάθιος και να αντλήσει «δύναμη και θάρρος» από τη στάση του και από το παράδειγμα των ευσεβών προγόνων, ώστε «να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας και να εξέλθουμε νικηφόροι εκ της παρούσης δοκιμασίας».
Πηγή: efsyn
Δημοσίευση: 21/09/2014.
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014
Μύρισε... χρήμα η Αμφίπολη
Έκρηξη ενδιαφέροντος για γη και ακίνητα αλλά και βροχή αιτήσεων για... καντίνες
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης έχει ανοίξει την όρεξη Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών, που ψάχνουν μετά μανίας να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή. Οσο προχωράνε οι εργασίες και οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε πολιτιστικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας για όλο τον κόσμο, οι εν δυνάμει τοπικοί επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, αφού υπολογίζουν πως τα ταμεία τους θα γεμίζουν με χιλιάδες ευρώ από τουρίστες που θα επισκέπτονται την περιοχή μόνο και μόνο για να δουν τον τάφο με τις σφίγγες, τις Καρυάτιδες και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει στη συνέχεια.
ΚΑΝΤΙΝΕΣ. Ηδη έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον δήμο για να λειτουργήσουν καντίνες στην περιοχή, ενώ τα τηλέφωνα στα τοπικά μεσιτικά γραφεία δεν σταματάνε να χτυπάνε από ενδιαφερόμενους για τα αγροτεμάχια που πωλούνται γύρω από τον τάφο.
«Η αλήθεια είναι πως όσο προχωράνε οι ανασκαφές το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται. Ηδη έχουν σταλεί στον δήμο μας κάποιες αιτήσεις για να παραχωρηθούν άδειες για καντίνες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται προς το παρόν να επιτρέψω καμία τέτοια κίνηση», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, και τονίζει: «Πριν ολοκληρωθεί το έργο, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία κίνηση. Οταν με το καλό τελειώσει η ανασκαφή, θα γίνει ένα σωστά οργανωμένο πλάνο από τους αρμόδιους φορείς για τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσολακκιάς, Σάκης Ζουρνατζής, δηλώνει πως η περιοχή έχει σοκαριστεί από την τόσο απότομη αύξηση της κίνησης. «Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που καθημερινά περνάει κόσμος από τα χωριά. Οπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, παρ’ όλα αυτά τα καφενεδάκια έχουν εντυπωσιακή αύξηση στα ταμεία. Ο τάφος έχει δώσει ζωή στην περιοχή», σημειώνει
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, όσοι έχουν αγροτεμάχια στην περιοχή αισθάνονται πλούσιοι, αφού υπήρξε ενδιαφέρον επένδυσης από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι τιμές των οικοπέδων έχουν ήδη αυξηθεί και οι μεσίτες ετοιμάζονται να κάνουν χρυσές δουλειές. «Σαφώς και υπάρχει ενδιαφέρον. Ηδη οι εν δυνάμει επενδυτές κάνουν έρευνα αγοράς για τα οικόπεδα που υπάρχουν, ενώ πολύ μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή είναι το ενδιαφέρον για τα καταστήματα που ενοικιάζονται στα χωριά. Οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν χώρους για καφετέριες, σουβλατζίδικα, αναψυκτήρια, εστιατόρια και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τουρισμό», λέει ο Νίκος Κορτίδης, τοπικός μεσίτης. Οσον αφορά στους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της περιοχής υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έσπευσαν προς αναζήτηση γης.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ. Αλλος ένας κλάδος που θα ευνοηθεί από τα ευρήματα του τάφου είναι αυτός του τουρισμού. Ηδη τα ταξιδιωτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με κόστος από 6 έως 8 ευρώ, ενώ οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν πώς θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τα γραφεία τουρισμού, προκειμένου να εξυπηρετούν και τους τουρίστες από το εξωτερικό. «Ηδη καθημερινά επισκέπτονται την περιοχή 500 με 1.000 τουρίστες. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανακοινώθηκε πως βρέθηκε ο τάφος, έχει παρατηρηθεί αύξηση, ενώ αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο μέσα στους επόμενους μήνες», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων Ασπροβάλτας, Χρήστος Ζαχόπουλος, και περιγράφει: «Είμαστε όλοι επί ποδός. Κάθε μέρα διοργανώνουμε εκδρομές από εδώ, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις σκοπεύουμε να έχουμε σε πρώτο πλάνο την Αμφίπολη. Σε λίγες ημέρες μάλιστα διοργανώνουμε ένα φεστιβάλ εδώ, στην Ασπροβάλτα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οκτώ χώρες. Σκοπεύουμε να αναδείξουμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας». Οσον αφορά στις επενδύσεις, ο κύριος Ζαχόπουλος λέει: «Καθημερινά περνάνε από τα μέρη μας επενδυτές που ενδιαφέρονται να χτίσουν ξενοδοχεία. Οι περισσότεροι είναι από τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι από την Αθήνα. Σίγουρα η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης θα τονώσει την περιοχή. Ηδη έχουμε δει τα πρώτα δείγματα».
Ενίσχυση εσόδων 30% στα μουσεία
Η ανακάλυψη της Αμφίπολης «ξύπνησε» το ενδιαφέρον του κόσμου για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας. Ετσι, εκτός από τη δόξα που γνωρίζει αυτές τις ημέρες το Μουσείο της Αμφίπολης, μιας και πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να δουν από κοντά τι κρύβεται κάτω από τα χώματα της περιοχής και να μάθουν την ιστορία αιώνων, αύξηση παρουσιάζει η επισκεψιμότητα γενικότερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η εν λόγω αύξηση πριν από λίγο καιρό κινήθηκε στα επίπεδα του 25%, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30% και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Με βάση την κίνηση, το υπουργείο Πολιτισμού προσδοκά οι εισπράξεις από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο τέλος του χρόνου να έχουν ξεπεράσει τα 47 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν τον περασμένο χρόνο.
Πηγή: parapolitika.gr - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
της Ανθής Βούλγαρη
Δημοσίευση: 19/09/2014
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης έχει ανοίξει την όρεξη Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών, που ψάχνουν μετά μανίας να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή. Οσο προχωράνε οι εργασίες και οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε πολιτιστικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας για όλο τον κόσμο, οι εν δυνάμει τοπικοί επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, αφού υπολογίζουν πως τα ταμεία τους θα γεμίζουν με χιλιάδες ευρώ από τουρίστες που θα επισκέπτονται την περιοχή μόνο και μόνο για να δουν τον τάφο με τις σφίγγες, τις Καρυάτιδες και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει στη συνέχεια.
ΚΑΝΤΙΝΕΣ. Ηδη έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον δήμο για να λειτουργήσουν καντίνες στην περιοχή, ενώ τα τηλέφωνα στα τοπικά μεσιτικά γραφεία δεν σταματάνε να χτυπάνε από ενδιαφερόμενους για τα αγροτεμάχια που πωλούνται γύρω από τον τάφο.
«Η αλήθεια είναι πως όσο προχωράνε οι ανασκαφές το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται. Ηδη έχουν σταλεί στον δήμο μας κάποιες αιτήσεις για να παραχωρηθούν άδειες για καντίνες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται προς το παρόν να επιτρέψω καμία τέτοια κίνηση», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, και τονίζει: «Πριν ολοκληρωθεί το έργο, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία κίνηση. Οταν με το καλό τελειώσει η ανασκαφή, θα γίνει ένα σωστά οργανωμένο πλάνο από τους αρμόδιους φορείς για τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσολακκιάς, Σάκης Ζουρνατζής, δηλώνει πως η περιοχή έχει σοκαριστεί από την τόσο απότομη αύξηση της κίνησης. «Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που καθημερινά περνάει κόσμος από τα χωριά. Οπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, παρ’ όλα αυτά τα καφενεδάκια έχουν εντυπωσιακή αύξηση στα ταμεία. Ο τάφος έχει δώσει ζωή στην περιοχή», σημειώνει
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, όσοι έχουν αγροτεμάχια στην περιοχή αισθάνονται πλούσιοι, αφού υπήρξε ενδιαφέρον επένδυσης από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι τιμές των οικοπέδων έχουν ήδη αυξηθεί και οι μεσίτες ετοιμάζονται να κάνουν χρυσές δουλειές. «Σαφώς και υπάρχει ενδιαφέρον. Ηδη οι εν δυνάμει επενδυτές κάνουν έρευνα αγοράς για τα οικόπεδα που υπάρχουν, ενώ πολύ μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή είναι το ενδιαφέρον για τα καταστήματα που ενοικιάζονται στα χωριά. Οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν χώρους για καφετέριες, σουβλατζίδικα, αναψυκτήρια, εστιατόρια και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τουρισμό», λέει ο Νίκος Κορτίδης, τοπικός μεσίτης. Οσον αφορά στους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της περιοχής υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έσπευσαν προς αναζήτηση γης.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ. Αλλος ένας κλάδος που θα ευνοηθεί από τα ευρήματα του τάφου είναι αυτός του τουρισμού. Ηδη τα ταξιδιωτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με κόστος από 6 έως 8 ευρώ, ενώ οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν πώς θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τα γραφεία τουρισμού, προκειμένου να εξυπηρετούν και τους τουρίστες από το εξωτερικό. «Ηδη καθημερινά επισκέπτονται την περιοχή 500 με 1.000 τουρίστες. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανακοινώθηκε πως βρέθηκε ο τάφος, έχει παρατηρηθεί αύξηση, ενώ αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο μέσα στους επόμενους μήνες», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων Ασπροβάλτας, Χρήστος Ζαχόπουλος, και περιγράφει: «Είμαστε όλοι επί ποδός. Κάθε μέρα διοργανώνουμε εκδρομές από εδώ, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις σκοπεύουμε να έχουμε σε πρώτο πλάνο την Αμφίπολη. Σε λίγες ημέρες μάλιστα διοργανώνουμε ένα φεστιβάλ εδώ, στην Ασπροβάλτα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οκτώ χώρες. Σκοπεύουμε να αναδείξουμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας». Οσον αφορά στις επενδύσεις, ο κύριος Ζαχόπουλος λέει: «Καθημερινά περνάνε από τα μέρη μας επενδυτές που ενδιαφέρονται να χτίσουν ξενοδοχεία. Οι περισσότεροι είναι από τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι από την Αθήνα. Σίγουρα η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης θα τονώσει την περιοχή. Ηδη έχουμε δει τα πρώτα δείγματα».
Ενίσχυση εσόδων 30% στα μουσεία
Η ανακάλυψη της Αμφίπολης «ξύπνησε» το ενδιαφέρον του κόσμου για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας. Ετσι, εκτός από τη δόξα που γνωρίζει αυτές τις ημέρες το Μουσείο της Αμφίπολης, μιας και πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να δουν από κοντά τι κρύβεται κάτω από τα χώματα της περιοχής και να μάθουν την ιστορία αιώνων, αύξηση παρουσιάζει η επισκεψιμότητα γενικότερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η εν λόγω αύξηση πριν από λίγο καιρό κινήθηκε στα επίπεδα του 25%, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30% και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Με βάση την κίνηση, το υπουργείο Πολιτισμού προσδοκά οι εισπράξεις από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο τέλος του χρόνου να έχουν ξεπεράσει τα 47 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν τον περασμένο χρόνο.
Πηγή: parapolitika.gr - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
της Ανθής Βούλγαρη
Δημοσίευση: 19/09/2014
Παλαγγιά: "Περιμένω να με διαψεύσει η Περιστέρη με... στοιχεία"
'Ο. Παλαγγιά
"Λυπάμαι για την προσωπική επίθεση που μου έγινε, επιμένω όμως ότι ο Τάφος είναι Ρωμαϊκός"
Όσο τα μυστικά της Αμφίπολης αργούν να έρθουν στο φως, η επιστημονική αντιπαράθεση κορυφώνεται για το ποιoς βρίσκεται θαμμένος στον Τάφο, αλλά και για το πότε χρονολογείται το μνημείο. Στις αναφορές της κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, ότι κάποιοι συνάδελφοί της κάνουν δηλώσεις προκειμένου να κερδίσουν πέντε λεπτά δημοσιότητας κι ότι το μνημείο δεν είναι Ρωμαϊκό, αλλά Ελληνιστικό, απάντησε σήμερα, η καθηγήτρια αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 90,1.
"Στεναχωρήθηκα για την προσωπική επίθεση που μου έγινε...επειδή απλά διαφώνησα μαζί της» ανέφερε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 η καθηγήτρια Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, μιλώντας στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ του Νίκου Ευαγγελάτου, με αφορμή τα σχόλια της Κατερίνας Περιστέρη.
«Το ότι εξέφρασα την άποψή μου για να κερδίσω 5 λεπτά δημοσιότητα, ήταν κάτι που με στεναχώρησε πάρα πολύ» σημείωσε η κ. Παλαγγιά, και αναρωτήθηκε: «Αυτό, όμως με τα 5 λεπτά δημοσιότητα δεν συμβαίνει με όλους τους άλλους συναδέλφους που βγήκαν και μίλησαν; Ίσως επειδή εκείνοι συμφώνησαν με την κ. Περιστέρη»
Παράλληλα η κ. Παλαγγιά επιμένει ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι ρωμαϊκός, και ζήτησε επιστημονική διαμάχη να γίνει μετά το αποτέλεσμα της ανασκαφής.
«Η άποψή μου είναι σταθερή και δεν αλλάζει. Η περιοχή εκείνη είναι νεκροταφείο. Ακόμη και ο Λέων που βρέθηκε ίσως να ήταν σε κάποιο μνημείο. Δεν μπορείς να το συνδέσεις με τον Τύμβο. Από τα τεκμήρια της ανασκαφής δεν προκύπτει ότι ο τάφος είναι του 4ου αιώνα και έως εκ τούτου δεν αποκλείεται να είναι ρωμαϊκός».
Σχετικά με την αντιπαράθεσή της επί προσωπικού με τον κ. Κατερίνα Περιστέρη η κ. Παλαγγιά υπογράμμισε πως: «Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν έχει εικόνα της ανασκαφής καλύτερα από την κ. Περιστέρη. Ούτε εγώ που διαφωνώ, ούτε για εκείνους που συμφωνούν μαζί της επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο της ανασκαφής.
«Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Θα τα δεχτώ αμέσως. Αλλά ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Βιάστηκε η κ. Περιστέρη να με διαψεύσει. Είπα την άποψή μου, όπως και πολλοί άλλοι. Κάθε μέρα εμφανίζεται κάποιος και λέει τη γνώμη του. Δεν είπα ότι η κ. Περιστέρη δεν κάνει σωστά την δουλειά της. Είπα ότι απλά εγώ δεν έχω πειστεί. Αυτό, όμως που έχει σημασία, πέρα από την όποια αντιπαράθεση είναι ότι: «Δεν έχει σημασία ποιος είναι στον Τύμβο ή πότε έγινε. Αν το μνημείο είναι Ελληνιστικό ή Ρωμαϊκό. Ο Τύμβος και το μνημείο δεν χάνουν την αξία του».
Πηγή: parapolitika.gr
19/09/2014
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)