Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Δ. Σαββόπουλος για Αμφίπολη: Συγκίνηση χωρίς όμως αυταπάτες



Ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλά για την Αμφίπολη. Τι λέει σε συνέντευξη του στο TheTOC.gr που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες. Οι προσδοκίες, το έθνος και οι ευθύνες.

Συγκινημένος δηλώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος για την ανασκαφή στην Αμφίπολη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρεί στο TheTOC.gr και η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σαββόπουλος παραδέχεται ότι δεν ντρέπεται να ομολογήσει τη συγκίνηση του -παρά τις «σαχλαμάρες», όπως λέει- που ακούστηκαν για εθνικισμούς, ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι, «Το έθνος δεν μπορεί να σωθεί από τέτοια πράγματα, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του...»

Η συγκίνηση

«Κατ' αρχήν εμένα με συγκινεί. Δεν ντρέπομαι να το ομολογήσω, γιατί ακούστηκε κάτι για «εθνικισμούς», κάποιες σαχλαμάρες ότι είναι εθνικισμός και δεν ξέρω τί... Μα δεν μπορεί να μην συγκινηθείς...

Τώρα, αυτό που πάει η κάμερα πάνω από το κεφάλι τους, καταλαβαίνω τη δυσκολία για τον αρχαιολόγο... Αλλά και τί να κάνουμε; Εάν το κάνανε στα «μουλωχτά» θα λέγανε ότι, τα πουλάνε, ότι, τα στέλνουν στη Μέρκελ κλπ... Εδώ λένε ότι μας ψεκάζουν... Φανταστείτε τί θα έλεγε η κοινή γνώμη εάν ήταν κρυφές οι έρευνες και δεν ανακοίνωναν τίποτα.

Οι προσδοκίες και οι ευθύνες

«Δεν ξέρω να πω, αλλά φαίνεται ότι είναι κάποιος βασιλιάς, ο Κάσσανδρος -δεν ξέρω ποιός μπορεί να είναι...» απαντά ο κ. Σαββόπουλος σε σχέση με την ταυτότητα του «ενοίκου».

Θα φέρει ανάταση στο έθνος; ρωτά το TheTOC.gr τον Διονύση Σαββόπουλο, όταν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού; Κι εκείνος απαντά: «Το έθνος δεν μπορεί να σωθεί από τέτοια πράγματα -μολονότι έχουμε πει ότι βοηθάνε οι νεκροί. Το έθνος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, να παραμερίσει τις αυταπάτες του, να γίνει δημιουργικό, να αποκτήσει κοινό νου. Το ένα δεν πρέπει να αναιρεί το άλλο, αυτό θέλω να πω...»

Πηγή: thetoc.gr
Δημοσίευση: 20/10/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου