Ο Νέαρχος είναι ο στρατηγός που «κρύβεται» στην Αμφίπολη, επιμένει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τιβέριος, μετά τις ανακοινώσεις της υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνας Περιστέρη ότι ο τάφος στον τύμβο Καστά ανήκει σε στρατηγό.
Οι ανακοινώσεις της αρχαιολόγου περιορίζουν σημαντικά τον κύκλο των... υποψηφίων για το ποιος είναι θαμμένος στο εντυπωσιακό μνημείο.
Βέβαια, η λίστα με τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τεράστια, καθώς ο στρατός του Μακεδόνα στρατηλάτη περιελάμβανε έναν μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματικών και αρκετοί από αυτούς ήταν προσωπικοί και στενοί φίλοι του.
Ομως, σύμφωνα με τον καθηγητή Τιβέριο, επικρατέστερος «ένοικος» του τύμβου είναι ο Νέαρχος. «Με βάση τη λογική, ο συγκεκριμένος στρατηγός είναι πιο πιθανό να βρίσκεται στον τάφο αυτόν, καθώς είναι ο μοναδικός που ήταν Αμφιπολίτης. Είχε γεννηθεί στην Κρήτη, αλλά από μικρή ηλικία είχε πάει με τον πατέρα του στην Αμφίπολη και ήταν πολίτης της. Θεωρώ ως πιο πιθανό το σενάριο να έχει ταφεί ο Νέαρχος στον τύμβο και όχι κάποιος άλλος στρατηγός, καθώς σε αυτή την περίπτωση, με βάση πάντα τη λογική, ο τάφος του θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου» λέει στη «δημοκρατία» ο καθηγητής.
Η περίπτωση του Νεάρχου είναι ξεχωριστή, καθώς προερχόταν από την Αμφίπολη, η οποία, αν και δεν ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κατείχε σημαντική θέση στην ιστορία της. Και αυτό γιατί από το φημισμένο λιμάνι της ξεκίνησε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την εκστρατεία στα πέρατα της Γης.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, προκρίνει το σενάριο στον τύμβο Καστά να έχει ταφεί ο Νέαρχος, ο οποίος είναι από τους πιο φημισμένους στρατηγούς.
Στο μεταξύ, οι ανασκαφές μέσα στο μνημείο συνεχίζονται με αργά και σταθερά βήματα.
Οι κινήσεις των αρχαιολόγων είναι πολύ προσεκτικές, καθώς αφαιρούν χώμα από τον τρίτο θάλαμο σε μικρές ποσότητες. Κάθε μέρα το ύψος του χώματος κατεβαίνει μόλις 30 εκατοστά σαν να εργάζονται με... κουταλάκι. Και αυτό γιατί γίνονται έρευνες για εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων μέσα στο χώμα ή άλλων στοιχείων που θα συνθέσουν το παζλ της ανασκαφής. Στον τρίτο θάλαμο το δάπεδο υπολογίζεται στα 7,5 μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 3,60 μέτρα.
Πηγή: demokratia.news
Νίκος Πιτσιακίδης
Δημοσίευση:9/10/2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου