Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ασκεί κριτική στον επικοινωνιακό χειρισμό της Αμφίπολης και προτρέπει να αφήσουμε τους αρχαιολόγους να μελετήσουν τα ευρήματά τους.
Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά θα συνεχιστεί, όπως δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης. Αυτό που τελειώνει, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, είναι η επικοινωνιακή υπερέκθεση της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, θεωρώντας ότι υπήρξαν υπερβολές. «Ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής» λέει.
Κατά τον κ. Ξυδάκη, η υπερπροβολή βλάπτει την αξία της ίδιας της ανασκαφής. Και αυτό γιατί έτσι «δεν δίνεται "παράθυρο" στους ανασκαφείς να μελετήσουν, να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους». Ο κ. Ξυδάκης προαναγγέλλει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την ανασκαφή της Αμφίπολης. Διευκρινίζει όμως ότι η δουλειά ενός υπουργού Πολιτισμού δεν είναι να πηγαίνει στις ανασκαφές μόνον αλλά να «παρέχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των εργασιών».
Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά;
«Η ανασκαφή θα συνεχιστεί. Θα προχωρήσει σύμφωνα με τα επιστημονικά αξιολογικά κριτήρια, όπως προχωρούν όλες οι ανασκαφές».
Οταν αναλάβατε, δηλώσατε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ως αποστολή να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της Ιστορίας. Πώς μπορεί η «υπόθεση Αμφίπολη» να ενταχθεί σε αυτή τη λογική;
«Να προσγειωθεί από την υπερβολή της δημοσιότητας. Υπήρξαν κι άλλες ανασκαφές στην Ελλάδα που δεν έτυχαν τέτοιας προβολής. Ομως η υπερπροβολή βλάπτει την αξία της ίδιας της ανασκαφής. Δεν δίνεται "παράθυρο" στους ανασκαφείς να μελετήσουν, να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους».
Υπήρξαν υπερβολές;
«Ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής».
Τι σημαίνει για εσάς η Αμφίπολη;
«Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανασκαφή και ένα πολύ σημαντικό μνημείο, προφανώς. Τώρα πρέπει οι ανασκαφείς να κάνουν τη σύνθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων, να αξιολογήσουν τα δεδομένα τους, να δώσουν μια εξήγηση για την ταυτότητα του μνημείου. Αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη».
Εχετε πάει στην ανασκαφή;
«Δεν έχω προλάβει να πάω».
Σκέφτεστε να την επισκεφθείτε;
«Σκοπεύω. Οπως θα ήθελα, παράλληλα, να πάω και σε άλλες. Τρέχουν αυτή την περίοδο αρκετές σημαντικές ανασκαφές. Ωστόσο η δουλειά του υπουργού δεν είναι να πηγαίνει σε ανασκαφές μόνον. Αυτό είναι δουλειά των επιστημόνων, των αρχαιολόγων, των ειδικών».
Ποια θεωρείτε εσείς ότι είναι κυρίως η δουλειά του υπουργού Πολιτισμού σε σχέση με τα αρχαιολογικά ζητήματα;
«Να παρέχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των εργασιών. Είμαστε μια χώρα με τεράστια κληρονομιά και αρχαιολογικό πλούτο. Η δουλειά ενός δημοκρατικού κράτους είναι να προσφέρει το πλαίσιο ώστε ο πλούτος αυτός να διατηρείται, να αναστηλώνεται, να αναδεικνύεται».
Έχουν μείνει στον νου σας ανασκαφές που καταγράφηκαν ως μυθικές λόγω των ευρημάτων τους;
«Η ιστορία των ανασκαφών στην Ελλάδα αρχίζει τον 19ο αιώνα, κορυφώνεται στα μέσα του και συνεχίζεται στο τέλος του 20ού αιώνα. Η αίγλη της αρχαιολογίας είναι σύμφυτη με τον ρομαντισμό. Η Ελλάδα ιδρύεται - κατά κάποιον τρόπο - σαν ρομαντικό έθνος και η αρχαιολογία είναι ιδρυτική επιστήμη του ελληνικού κράτους. Ομως, στο διάβα του χρόνου η αρχαιολογία έχει επαναξιολογήσει τα ζητούμενά της. Πλέον δεν στοχεύει στην αναζήτηση μόνο έργων τέχνης, όπως παλιά, αλλά και σε πληροφορίες για τον βίο και τα έθιμα που δομούσαν μια κοινωνία, τις διατροφικές συνήθειες, τις εμπορικές σχέσεις, την τεχνολογία, τις ιδεολογικές και θρησκευτικές αναζητήσεις».
Τι είναι αυτό που ενώνει τον κόσμο με τα μνημεία;
«Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με σεβασμό την αρχαιολογία, η οποία έχει βγάλει επιστήμονες σπουδαίους. Οι αρχαιολόγοι των κλασικών, προϊστορικών και βυζαντινών μνημείων είναι οι καλύτεροι στον κόσμο».
Ποιοι είναι για εσάς αρχαιολόγοι-ορόσημα;
«Θυμάμαι πρόχειρα τον Χρήστο Τσούντα. Κολοσσός. Ο Νικόλαος Πλάτων, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο μεγάλος Χρήστος Καρούζος που δεν έκανε ανασκαφή αλλά οργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως και ο Σωτηρίου το Βυζαντινό. Πολλοί. Πραγματικοί διανοούμενοι, δάσκαλοι του γένους... Αλλά υπάρχουν και σήμερα λαμπροί επιστήμονες».
Πηγή: tovima.gr
Δημοσίευση: 8/2/2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου