Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Άδωνις: Η συνεισφορά του Τζιτζικώστα ήταν σημαντική για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη - Τζιτζικώστας: Αισθανόμαστε δικαιωμένοι


Πρωινή δήλωση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ για την Αμφίπολη στον Αντ1

Έδωσε τα εύσημα σε Τζαβάρα και Τζιτζικώστα για την εξέλιξη των ανασκαφών

Την συνεισφορά του Περιφερειάρχη Τζιτζικώστα αλλά και του τότε υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα στην υλοποίηση των ανασκαφών στην Αμφίπολη εξήρε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κάθε επιστημονική ανακάλυψη έχει ανθρώπους που τη στηρίζουν και ανθρώπους που δεν τη στηρίζουν. Αυτή η συγκεκριμένη προσπάθεια της κυρίας Περιστέρη είχε αμφισβητηθεί εξαιρετικά πολύ στην αφετηρία της. Τώρα όλοι θα βγουν να χειροκροτήσουν και να επιχαίρουν, όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που τη στήριξαν. Κάποιοι ήταν εκεί παρόντες για να τη βοηθήσουν να προχωρήσει. Ήταν ο Τζιτζικώστας ήταν ο Τζαβάρας. Εγώ θέλω να συγχαρώ τον κ. Τζιτζικώστα για την πολύ καίρια συμβολή του στη συνέχιση των ανασκαφών, και νομίζω ότι ένα μερίδιο της όποιας ανακάλυψης ανήκει και σε αυτόν».

Τζιτζικώστας: "Αισθανόμαστε πολύ δικαιωμένοι, που ήμασταν οι πρώτοι που χρηματοδοτήσαμε την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Σχολιάζοντας την πορεία της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης Σερρών μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε σχετικά: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αισθανόμαστε πολύ δικαιωμένοι, διότι ήμασταν οι πρώτοι που χρηματοδοτήσαμε πριν από 2,5 χρόνια την ανασκαφή στην Αμφίπολη με 100.000 ευρώ, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού εκείνης της εποχής αντιμετώπιζε το ζήτημα με σκεπτικισμό.

Η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μας είχε τότε εκθέσει τα επιχειρήματά της, γιατί πίστευε ότι θα έπρεπε να γίνει η ανασκαφή στο σημείο εκείνο, ζητώντας τη συνδρομή μας. Κρίναμε ότι έπρεπε, με βάση τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας, να συνδράμουμε και έτσι εκταμιεύσαμε 100.000€ για την έναρξη της ανασκαφής.

Όταν τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανασκαφή εξαντλήθηκαν, η κ. Περιστέρη μου ζήτησε να επισκεφθώ την Αμφίπολη για να επιθεωρήσω την πρόοδο των εργασιών. Πήγα στο σημείο, όπου βρέθηκα μπροστά σε ένα τέτοιο ταφικό μνημείο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στη Μακεδονία ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Αμέσως επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Κώστα Τζαβάρα, έναν ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μου να επισκεφθούμε από κοινού την Αμφίπολη. Εκεί διαπίστωσε και ο ίδιος το μεγαλείο της ανασκαφής, εξασφάλισε 50.000€ για τη συνέχισή της και ακολούθως την ενέταξε σε χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η ανασκαφή. Έτσι φτάσαμε εδώ και μιλάμε σήμερα για μια τεράστια ανακάλυψη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ευρήματα του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε:
Επειδή βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την τελική λύση του "μυστηρίου", οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε το σημαντικότατο έργο των αρχαιολόγων που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Αμφίπολη. Σε λίγες μέρες θα μπορέσει πλέον να μιλήσει επίσημα η αρχαιολογική υπηρεσία.

Εκείνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι το εύρημα αυτό δεν θα έχει αξία μόνο για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια ή την Ευρώπη. Το εύρημα αυτό θα έχει οικουμενική αξία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας, αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα της ανασκαφής και έσπευσε να τη συνεχίσει, χρηματοδοτώντας την. Φυσικά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην τεράστια προσφορά της κ. Περιστέρη και όλης της ομάδας των αρχαιολόγων της ανασκαφής, που επιτελούν πολύ σημαντικό έργο».

Πηγή: thousandnews
Δημοσίευση: 26/08/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου